lördag 17 april 2010

Dag 17: Även entreprenörer har helg

Hejsan alla,

Inget nytt idag på laxfronten. Vi har helg. Däremot många frågor om vad vi lägger våra 10 timmar på i veckan så vi ska börja tidsrapportera. Det kommer en flik under arbetsdokumentet snart så ni själva kan se hur vi prioriterar tiden.

Trevlig helg!

Etiketter:

fredag 16 april 2010

Dag 16: Första mötet och Sara-pepp

Kort här om dagen:

- Vi hade vårt första kundmöte, med 118100:s marknadschef. Mycket spännande och en hel del synk som vi snart skriver om!

- Sara, aka snorigasara, hängde med på mötet och efteråt satt vi och spånade på att vi borde göra lite gerillafilmer för att sprida dagenslax och göra den ännu mer viral. Carlos är förtjust i Ana Gina och vill ha henne som skådis.

- Vi har även påbörjat överföringen av dagenslax.se till oss från X. Gillar initiativet ni tog med att komma på nya bra idéer åt honom.

- Har fått en skiss på form från Henrik Färlin som vi suger på!

- Och bokat möte med flashprogrammerare Agnes och Helen för att titta på intranätsmoduler

Etiketter:

torsdag 15 april 2010

Hur kul är inte det här...

Från: X
Skickat: den 15 april 2010 19:04
Till: carlena@100lax.se
Ämne: dagenslax......


Tjenis,

googlade ett namn jag precis registrerade (EFTER att jag registrerade det som den puckade idiot jag är...)
och fick ett par träffar på namnet hos er....
Galet och pinsamt, minst sagt!
Kul projekt ni driver, jag tror det kan bli grymt!
Ni har ju redan kommit en bit och kan nog få bättre nytta av namnet än jag kan, tänkte bara ha en trött matlagningsblogg (ånej, inte en till)
Har dock fått lite matlagnings(och blogg-) abstinens och lite förfrågningar från den svenska grossisten för Salma-lax, därav min briljanta idé med dagenslax.se.
Har dock ingen lust att vara någon jämra domännorpare (jag har råkat ut för det ett antal gånger själv)
Jag försöker hitta på ett bättre namn till mig (har ett gäng andra på lut, dagenslax kräver ju nästan ett inlägg om dagen, kan bli tungt) så får vi väl försöka lösa en flytt till er så fort vi kan, keep up the good work!

Etiketter: ,

Lite tips till entreprenörer som är föräldrar och en löjligt viktig låt

Det är väldigt få saker som inte kan vänta. Jag har skrivit det förut, och det är något vi alltid behöver påminna oss om när det oförutsedda dyker upp. Samtidigt som det bara finns prio 1.

Igår morse visade sig min Mateo vara sjuk och ganska snabbt insåg jag att jag också skulle missa denna späckade torsdag. Självklart tvinnas en liten ådra av stress hos både mig och Marlena men jag är lyckligt lottad med henne, en fantastisk kumpan. Som också inser att allt faktiskt löser sig. Vi ville inte boka om möten och riskera att sacka ner tempot och bestämde oss för att låta två av tre ligga kvar, Affiliate-Jocke och gänget-mötet. Det tredje, med kunden, kände vi att vi ville ta tillsammans och ringde och hörde att det gick på fredag och bokade fredag. Det är inte mer med det, ibland händer saker.

Det går inte att förutse det oförutsägbara, men det går att skapa en vardag där du är redo för det oförutsägbara.

Nummer ett är att alltid jobba med en partner. Förutom att jag är övertygad om att det blir bättre om man inte är en ensam hjärna som försöker utveckla, så skapar det förutsättningar för verksamheten att fortlöpa om en hjärna försvinner. Nyckeln där då är att båda, eller alla om det är flera, har grundkoll på allt, och tillgång till allt. Oavsett om det är lösenord eller program eller kontaktuppgifter eller kunskap. Det bästa sättet att bygga en organisation på är att göra alla umbärliga.

En enkel sak jag försöker göra är också att inte boka mer än ett kundmöte per dag. Innan jag fick barn la jag ofta upp mina veckor så att jag hade en eller två dagar späckade med fem-sex möten och tre-fyra dagar "rena" på kontoret. När jag sen började jobba efter föräldraledigheten insåg jag att det skapade för mycket stress. Även om det var gött att ha hela dagar på kontoret, betydde det vid otur att jag om barnen blev sjuka fick sex relationer att behöva vårda lite extra, sex kontakter att ta för att ställa in och boka om, sex nya omfokuseringar att göra. När jag nu försöker begränsa det till ett, så är det ett mycket mindre orosmoment. Kan jag vara hemma med barnen i lugn och ro, så kommer jag vara i bättre form när jag sätter mig framför datorn eller vid mötesbordet igen sen. Och dagens möte försöker jag alltid att lägga first thing på morgonen, så jag slipper tidspill på transportsträckan.

Så måste du påminna dig själv om att extremt få saker är dödsviktiga att hinna göra just idag, eller till och med den här veckan. När jag ger uppdrag till en anställd eller en underkonsult så är min princip, som jag oftast informerar om tidigt, att det är helt okej att bli sen, bara du säger till i god tid att du kommer att bli sen. För att kunna göra det måste du planera ditt arbete och inte göra allt sista kvällen, som du gjorde i gymnasiet. Tack till Pernilla Glaser för den enkla tanken när Gringo försökte samarbeta med Bonnier Carlsen, som har förändrat mitt sätt att arbeta på. Pernilla Glaser borde för övrigt någon gång gästblogga här om något, typ om mig. Pernilla? Hur som beter jag mig likadant mot mina egna kunder. De vet att du är en människa och att saker händer, det viktiga är att ha respekt för deras arbete. Att flagga i god tid för att du gjort en missbedömning och överskattat tiden det kommer ta är sällan ett problem, snarare kan det till och med inge trovärdighet. Att komma kvällen du ska leverera och säga att du inte är klar är pinsamt.

Jag har verkligen mina barn att tacka för att jag effektiviserat mitt arbete. Efter att ha varit hemma på heltid deras första halvår och bara tagit några enstaka föredrag, började jag arbeta varannan dag våren 2008. Då startade jag Medborgaranalysen och MIKLO och hann få ihop ett riktigt kul gig med Medborgaranalysen åt Solna stad. Januari 2009 började de på dagis och jag hade planerat att gå upp i heltid men när det visade sig att jag bara kunde ha dom på dagis 10.00-15.00 första månaden så var det bara att tänka om. Och när jag började testa så insåg jag att det räckte gott och väl. Och då hade jag ändå en halvtimmes färd mellan dagis och jobb, och käkade lunch ungefär en halvtimme också. Jag insåg att mellan fyra och fem timmar var en optimal längd för ett arbetspass för mig. När jag jobbade mer än så så började jag hålla på med sånt som inte var viktigt, prio 2, 3 eller 4 uppgifter, som dessutom ofta ledde till merarbete eftersom det betydde att en process sattes igång. Min känsla, utan att jag räknade närmare på det, var att varje dag jag jobbade mer än fem timmar tvingade mig att jobba mer än fem timmar dagen därpå. Så känns det än idag och därför undviker jag det fortfarande. Att veta att du får in prio 1 på 4-5 timmar är också avkopplande. Den tiden finns ofta att trolla fram. Tio timmar däremot är svårare. När mina barn är sjuka tex, och jag är hemma med dom, så vet jag att jag har en timme på dagen när de sover middag och sen när de har somnat så behöver jag max 3-4 timmar till – klockan hinner knappt bli tolv innan jag är färdig med ”arbetskvällen” och kan lägga mig och vara utvilad kl 6 morgonen därpå. Skulle min mentala känsla vara att jag hade tio timmars arbete att ta igen skulle jag antingen inte sova något eller sova illa, och så var inte bara den här dagen förstörd utan minst också dagen efter.

Ett annat föräldratips är att helt enkelt räkna ut när influensa- eller förkylningsepidemier kommer och försöka att minska arbetsbelastningen den perioden. I julas friade jag tex hela december, i princip, mest för att jag hade tjänat allt jag behövde tjäna för året och inte behövde jobba mer, men det visade sig vara ett bra drag för ungarna var sjuka 8 dagar bara i december. Efter det så satte jag mig faktiskt och kollade vilka månader de hade varit sjuka mest så att jag det här året kan anta ungefär hur det kommer att arta sig!

Första gången jag egentligen gjorde ett aktivt val att fortsätta vara "egen" och köra entreprenörsrejset var när jag var föräldraledig. Jag var stundtals sugen på att ta en tjänst, ha en trygg inkomst, bra status i någon stabil organisation. Men jag insåg under mitt velande att jag aldrig kommer vilja byta bort makten över min egen tid. Att själv bestämma om jag vill jobba idag, och hur länge. Att inte behöva förklara mig för en chef om jag blir orolig för min son eller någon annan i min familj, eller en vän. Att inte behöva få ett godkännande alla de gånger jag subjektivt bedömer att någonting är bra för mig, som inte är att vara på arbetet på arbetstid.

Lappen på bilden här uppe hänger ovanför mitt skrivbord hemma, den är bra att ha mitt framför näsan. Det slog mig när jag skrev nu att poletten som snurrade igång prio1-tankeba nan var när jag fick en rundtur på McDonalds för ett par år sen av deras marknadschef, och han visade de gyllene regler som deras chefer oavsett nivå gick på. Där var en just "gör det viktigaste först". Resten hann jag inte se. Ska ta tag i uppsökandet av dessa någon dag. Nu skulle man kunna tro att Donken sponsrar oss eftersom jag nämnt dom både idag och igår. Men så är det inte. Haha.

Och dagens make money-låt är Jag skrattar idag med Ison & Fille. Eller i det här fallet bara Fille, men ändå: ”följde inga råd jag är självlärd / jag är det / jag svär bre / vill leva fullt ut, jag är värd det”Var tvungen att lägga in hela texten också, förlåt:

Jag skrattar idag kanske gråter jag sen/
Jag vill leva i nuet inte ångra mig sen
Så jag lever idag, idag, idag/
Morgondagen är för långt bort men vi är här idag
Så jag skrattar idag


Vers 1
Jag har aldrig varit rädd, nä. Gått igenom sånt som varit fett wack/
Livet är hårt och det visste jag då men jag följde inga råd jag är självlärd/
Jag är det. Jag svär, bre/
Vill leva fullt ut jag är värd det/
Jag tuggar och ler. Och jag duckar problem för det är vad det är/
Är det sant? Mannen, yeah!/
Jag har lät mig av saker jag gjort. Saker jag sett nära min port/
Där i min ort där fett med flous jämt saknades, inget vi tog lätt på/
Men det var rätt så lätt att bli väck då/
Folk i min närhet dom becknade hekton/
Jag brukade bruka för att lämna misär/
Nu gör jag så här/


Jag skrattar idag kanske gråter jag sen/
Jag vill leva i nuet inte ångra mig sen
Så jag lever idag, idag, idag/
Morgondagen är för långt bort men vi är här idag
Så jag skrattar idag


Vers 2
Vissa dagar är brorsan på topp andra dagar är brorsan på noll/
Vissa dagar är jag redo att dra för det känns som att ingenting spelar någon roll/
Som när nära går bort, livet tar stopp/
Jag lever i nuet vår tid här är kort/
Jag pussar min mamma på kinden och ax/
För benim vill leva ut livet till max/
Är det nånting jag lärt mig i livet är det att aldrig ta nånting för givet/
Låt oss skåla för det för man får det man ger/
Inget mera med det allt är skrivet/
Gårdagen är redan förbi. Morgondagen är för långt bort i tid/
Tar vara på tiden jag fått, det är så jag vill leva mitt liv/

Etiketter:

Dag 16: Brainstorm och skön grej

Någon har snott DagensLAX.se från oss insåg vi när Loopia imorse kontaktade Carlos och sa att de måste ge tillbaka måndagens betalning eftersom någon hunnit registrera domänen innan oss på någon vänster. "Suck" sa Marlena, "Haha" sa Carlos och efter några minuter när chocken släppt och Marlena fått en chokladbit i sig såg även hon det komiska i det hela. Det var ju exakt detta vi pratade om i Dela med dig och bli rik. Man kan inte stjäla något som inte finns och väljer man att rida på vågen och faktiskt göra något av dagenslax.se sedan så är det ju toppen! Då har vi lyckats med huvudsyftet av vårt 100LAX-experiment. Nämligen att inspirera till entreprenörskap.
Vi ser detta enbart som en chans att spetsa till domännamnet ytterligare. Efter dagens brainstorm på Idungatan tidigare idag med snorigasara och Susanne är vi fulla av pepp och galna idéer på vad sidan ska innehålla och begreppet "laxa" ska stå för. Samt hur vi ska marknadsföra oss.
Vi har ju två spår vi måste jobba med samtidigt. Det första är att få igång snacket så att folk börjar se oss som en sida som ger pepp när du känner dig deppig/låg eller bara behöver uppmuntran. Mer om denna tanke kan ni läsa i gårdagens inlägg. Vi snackade om gerillamarknadsföring på nätet för att sprida "laxandet" som begrepp eller att skapa nyfikenhet genom att som Vattenfalls "två hål i väggen kampanj" (scrolla ner lite på sidan som jag länkat till och läs Fredriks inlägg) bygga upp storyn steg för steg innan du avslöjar vem avsändaren är. I princip menar vi att vår laxlogga eller begrepp som "du är laxad" plötsligt ska dyka upp överallt på nätet. Till en början förstår ingen någonting och man börjar fundera på vad "laxad" betyder. Först efter några dagar avslöjas svaret. Nyfikenhet är ett bra sätt att få människor att börja snacka. En annan idé skulle vara en "omvänd blåsning" där vi "laxar" en kändis, filmar och lägger ut på sidan. Har ni andra idéer på hur vi får igång snacket och etablerar "laxa" som begrepp?
Det andra spåret handlar om att få igång företagssäljet för att nå vårt vinstmål 100lax. Efter att ha träffat Affiliate-Jocke imorse så är huvudspåret att sälja få, men kvalitativa annonsutrymmen på sajten till företagen. Programmerar-Jocke ska dock hjälpa oss med att kolla affiliates där vi får betalt per klick till sajter våra användare besöker ofta (nyhetssidor, sociala medier, google sök) istället för att få betalt per köp vilket är svårt att få på rull inom tre månader. Så än har vi inte övergett affiliate helt som potentiell intäktsström.
Vi kommer dock behöva hjälp med att springa på säljmöten. Vi har ju fått rätt många mail från företagen redan och detta är bara första mail kontakten! Grovt tänkte vi oss ca 30% i provision till säljaren och att vi är med på de första mötena tills man känner sig tillräckligt varm i kläderna. Snorigasara peppade till på direkten och följer med oss redan imorgon på 118 100 mötet. Isa kör möte nummer 2 med oss på tisdag. Men vi behöver fler! Låter det kul eller har ni tips på vänner så maila oss på carlena@100lax.se
Fick precis ett mess från Carlos. Igår kväll mailade han ut ett mail till mediabyråer, infochefer och offentlig sektor om att skapa innehåll till företagens intranät - en potentiell intäktström. De första svaren har trillat in och det verkar som om idén är en.......HIT! Jag antar att vi nu även letar flashare.
Nu måste jag avsluta, det här inlägget tog mer tid än planerat men det var det värt. Det har varit en riktigt bra dag.
Hörs imorgon!

Etiketter:

onsdag 14 april 2010

God natt - och tack!

Det är en ynnest att få driva den här processen, stöta på en massa nya spännande människor och bli inspirerad så jag spricker. Tack ska ni ha allihop!

“Since I made it here, I can make it anywhere” - och då är vilken av alla hålor vi än bor i i Sverige inte en tumme av vad New York är…

Etiketter:

Dag 15: Trenden vi ska skapaIdag var den gode Mateo på kontoret med oss. Carlos sjukling till son var tapper och tyst när vi hade möten. Trevligt. Imorn måste Carlos vara hemma med honom, så Marlena kommer att köra mötespeppet på egen hand. Först på morgonen med Affiliate-Jocke, som Marlena kallar honom, fast han heter Joakim Hedvalls, och sen halvelva med alla er som vill komma på mötet där vi vill knyta till oss er som vill engagera er lite mer och tjäna en hacka med oss på köpet. Det är imorgon torsdag kl 10.30-11.00 på Idungatan 4B, närmaste station Odenplan.
Eftersom vi idag var lite begränsade av det 2,5-åriga inslaget pratade vi mest igenom gårdagens chatt-bonanza och hade även möte med programmerar-Joakim. Softaste snubben som kommer programmera Dagens Lax . Som han själv uttryckte det vill han ”rida på vår våg och marknadsföra sig själv i samband med vår uppmärksamhet” i utbyte mot att han gör sajten. All good in the hood, sa vi, och tycker han är smart som en lax.

En bra summa av kardemumma med gårdagens chatt var att vi definierade att dagenslax.se ska bli platsen alla som behöver uppmuntran och pepp vänder sig till. Det ”pirrade till i Carlos lår”, som han själv sa i chatten när den här polletten trillade ner. Dagens Lax ska bli viral genom att vi gör det till sajten du automatiskt tipsar dina kompisar om om de är deppiga. På Dagens Lax ska det finnas saker som uppmuntrar dig, helt enkelt. Vad gör du själv när du behöver uppmuntran, tex? Det kan vara att man har galna videos, skratt helt enkelt, och annat som kan göra din dag. Du ska också på sajten kunna dels skicka saker till kompisar som behöver uppmuntran, men också beställa sjuka grejer som garanterat uppmuntrar. Marlena var inne på en ninja som hade kommit till hennes kontor någon gång, Carlos peppade loss på att skicka sångogram, folk som sjunger. Osv. Listan kan göras lång. Utmaningen här är att inte betingas med en negativ känsla (depp), utan att bli en reflex på tillståndet depp. Precis som kaffe är en reflex på tillståndet trötthet, eller Ipren en reflex på tillståndet huvudvärk. Alla älskar Ipren när de har huvudvärk, men de älskar inte sin huvudvärk. Ett bra exempel på detta var när McDonalds sommaren 2009 claimade barntjatet ”är vi framme snart”, med sin tv- radio- och webbreklam, gjord av DDB Stockholm. De fick alla föräldrar att tänka på McDonalds under varenda bilfärd den sommaren, när barnen tjatade på är vi framme snart. Ingen betingade McDonalds till något dåligt för det, snarare blev man påmind om att Donken kunde vara en räddare i nöden. Ett dåligt exempel är när Centern i valet 1991 skulle profilera sig som partiet som skulle rädda oljeskadade sälar. De gjorde det genom annonsaffischer med ett foto på just en oljeskadad säl. Vilket associerade deras varumärke med oljeskadade sälar. Vilket sannolikt var en av anledningarna till att deras valresultat gick från 11,3 procent av rösterna 1988 till 8,5 procent säl-valet 1991.
Att Dagens Lax kan vara dagens sjuka sak som peppar av ren sjukhet har lett oss in på spåret att göra en term av det hela. Du ska kunna ”laxa” någon, och du kan behöva bli ”laxad”. Du kanske till och med behöver en lax. Anledningen till att det är genialiskt att bli ett botemedel mot depp är att de flesta människor är deppiga väldigt ofta. Det som gör det ännu mer genialiskt är att det just nu är relativt tabu att vara deppig, du svara aldrig eller sällan att det är dåligt eller sådär när nån frågar hur du mår. Tänk om vi kan avdramatisera tillståndet depp genom att du kan svara ”jag skulle behöva bli laxad” eller ”jag behöver en lax”. Så konstigt att man skrattar efter att du säger det, och folk förstår samtidigt. Ofta är det befriande att få känna in sitt depp, och vara öppen med det. När du låter den negativa känslan finnas, försvinner den snabbt. Det är när du försöker trycka tillbaka den som den växer. Dagens lax blir ett sätt att låta känslan finnas, och se till att den snabbt försvinner.

För att göra verklighet av det här behöver vi en bra sajt, bra innehåll, bra ambassadörer – folk som sätter trender. Mer om trendskapande och vilka personer som behövs för det finns i Malcolm Gladwells (som jag tidigare nämnde skrev Blink) bok Den tändande gnistan, eller Tipping point på engelska. Vi ska summera den i något inlägg snart.

Spåna gärna här nere på vad sajten skulle kunna innehålla, som kan peppa folk som är deppiga.

Vad skulle peppa dig? Eller tänk snarare – vad gör du själv när du behöver pepp?Ni får även gärna tipsa oss om folk ni känner som har förmågan att vara trendsättande.

Det går som vanligt också bra att mejla carlena@100lax.se

See ya

Etiketter:

tisdag 13 april 2010

Chatta med oss ikväll kl 20.00 - 20.30!

Hej hej!

Vi vill spåna innehåll till DagensLAX med er som vill på en gruppchatt kl 20.00-20.30 ikväll!

Lägg till carlena@100lax.se på MSN bara. Om ni inte har MSN laddar ni ner det härifrån.

Hörs ikväll!

Etiketter:

Dag 14: Första mötet inbokat!

Blir en snabb uppdatering idag för vi måste dra om 2 min.

Detta har hänt:
 • Vi är ett mailsvar (om tid) från att boka ett första möte med 118 100 om DagensLAX! Vi träffar dem förhoppningsvis på torsdag!
 • Vi har svarat alla Prio 1 marknads- och personalchefer och föreslagit möte. Det var 10 stycken. 7 marknadschefer och 3 personalchefer
 • Tamara och Joel har filmat oss och vi kommer få en ny crew - medlem från och med imorgon: Micaela
 • Vi har registrerat oss på Videofy
Vi skriver igen under dagen. Carlos kommer fortsätta mailandet bland annat. Marlena vet inte vad hon ska pyssla med än.

Hej hej

Etiketter: , , ,

måndag 12 april 2010

Ett av mina viktigaste trick

Jag har alltid sett att träffa och/eller ha dialog med kunder som den bästa utvecklingsprocessen för de företag jag startat. Att ett möte med en aktör/person i målgruppen kan leda till ett sälj är superviktigt, men att använda tiden i samtalet till att höra vad de har för behov är det bästa sättet att se hur du kan utveckla din verksamhet. Det är en trendspaning, och visar samtidigt vad det finns marknad och köplust för. Märker du att samma behov eller förhållande finns hos många företag i din målgrupp, så kommer du också vid en given tidpunkt att undermedvetet ha bearbetat fram en idé om hur det behovet ska tillfredsställas.

Lite så var det idag när jag för fyrtiosjunde gången läste ett svar där våra potentiella kunder gillade idén och tanken på att ha en måbra-startsida anpassad för sitt företag för sina anställda. De har lagt ner pengar på den och det är etablerat som regel internt. Men då byter vi inte utan lägger till! Vi skapar ett system där vi har moduler till salu eller att prenumerera på vecko- eller månadsvis, med tex guider till ”mikropauser” eller uppmaningar till datorgympa eller en personutvecklande övning du kan ägna 5 minuter åt.

Tack till Daniel Daboczy för inspiration till detta. Han driver Dabber, som gör webbtevespelare, och vi har haft ett samarbete där jag hängt med på en del säljmöten. Där har jag märkt att argumentet att köparen inte behöver byta ut någon sida utan bara ersätta tex en tråkig bild eller ett meningslöst textblock med en spelare i exakt samma storlek, fungerat.

Många drar sig från att boka möten om man inte har färdiga produkter eller svar på allt. Jag säger kör i vind så fort du har en idé. Det är genom möten och dialog som du sakta men säkert kan para ihop ett och ett till tre.

Enkelt mötesupplägg jag haft ända sen Gringo-tiden. Punkt 2,3,4 crucial, övrigt mest inramning. Tack till världens bästa säljinspiration Lee Wermelin på Kandidata för grundplåt och stöd när vi var som vilsnast!

1. Småsnacka artigt och följ med och hämta kaffe. Artig artig artig. Trevlig trevlig trevlig. Inte säljig inte säljig inte säljig.

2. Berätta historian bakom det du säljer – varför, hur kommer det sig, vad är poängen.

3. Fråga vad kunden har för erfarenhet kopplad till det du berättat + hur de jobbar med frågan i företaget om inte det kommer invävt.

4. Föreslå 3-4 lösningar på de behoven och se vilka som får bra mottagande. ”Skulle man kunna göra något sånt här?”

5. Säg att du skriver ihop ett förslag som du skickar dag X.

6. Tacka för att de tog sig tid, säg något du uppskattade med dem eller mötet, och så hejdå förstås.

Etiketter:

Sammanställning av potentiella kunder

Har lagt ner två timmar på att sortera svaren vi fick av de potentiella kunder vi kontaktade med mejlen i förra veckan. Imorgon ska jag och Marlena se hur vi svarar dessa. Mitt förslag är att vi börjar med att boka möten med Prio 1. De som jag klassat som prio 1 är de som visat starkast intresse. Vi har tillsvidare fyra kundkategorier, som bygger på utskicket vi gjorde. Utöver prio 1 så har vi prio 2 som är kunder som artikulerat ett intresse men inte lika starkt som prio 1. Och efter prio 2 har vi listat "intresserade", som är de som vill höras vidare men lite oklart hur, eller som utan att be om återkoppling uttryckt intresse för processen. Dessa är bra öppningar att jobba mot med annonsförsäljning mm sen.

999MC  (marknadschefer i företag m omsättning 50-999Mkr)

Prio 1
Lokaldelen
118100

Prio 2
Hyresgästföreningen
Oxelösund kommun
Storåkers McCann
Nämndemansgården
Operan


999PC (personalchefer i företag m omsättning 50-999Mkr)
Prio 1
MiCasa
SRB

Prio 2
HSB


Utöver detta:
999MC har 47 intresserade
999PC har 27 intresserade
Miljard MC (MC i företag m mer än en miljard i omsättning) har 9 intresserade
Miljard PC (personalchefer i dito) har 9 intresserade

En snabbanalys av responsen är att det är rätt average intresse, men sett mot att vi har ingenting väldigt bra. Roligt att de två som var mest intresserade av marknadscheferna var konkurrerande bolag, det är alltid spännande och bäddar för bra samarbeten.

Storpartnerspåret (miljard-mc/pc) får vi nog arbeta vidare med när sajten finns. Svårt att prata miljoner om luft!

Etiketter: ,

En till potentiell intäktsström?

Spåna gärna med oss kring det här!Från: Carlos Rojas [mailto:carlos@100lax.se]
Skickat: den 12 april 2010 21:57
Till: 'Marlena Batist'
Ämne: VB: Hur mår ni? Idéer för trovärdig startpunkt för välmåendet hos er.

En tanke utifrån nedanstående är att vi likt det jag nämnde kan sälja innehåll till företags intranät.. en gång i veckan skicka text+bilder eller applets för måbrapepp som de kan bädda in på sitt intranät. Det är många som svarar att de tyvärr vill använda sin egen sida som kommentar till vår idé med företagssidor.

Jag lägger till ett block med potentiella intäktsströmmar på arbetsdokumentet

C


Från: C B [mailto:c.b@boxon.com]
Skickat: den 9 april 2010 15:15
Till: Marlena Batist
Kopia: Anette Back
Ämne: SV: Hur mår ni? Idéer för trovärdig startpunkt för välmåendet hos er.

Hej Marlena,

Jag har inte pratat ihop mig med Anette men jag vill ändå ge dig feedback.
Det låter som ett spännande koncept och en del av dessa tankar har vi med i samband med att vi projekterar ett nytt intranät. För vår del är det viktigt att behålla företagsnärheten och skapa en kommunikationsplattform som stärker gemenskapen och våra gemensamma värderingar.
Vi försöker dock få med oss de delar som skapar välmående och som är av uppmuntrande karaktär. När det gäller rent allmänna "pepp"-kommentarer så är jag mer tveksam.

Jag behåller ditt mail ifall vi skulle känna behov framöver när vi jobbar vidare med internkommunikationen.

Trevlig helg!

Med vänliga hälsningar / With regards
Boxon AB-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Marlena Batist [mailto:marlena.batist@100lax.se]
Skickat: den 7 april 2010 17:36
Till: CB
Ämne: Hur mår ni? Idéer för trovärdig startpunkt för välmåendet hos er.
Hej!
Jag mejlar dig och har även skickat ett mejl till Anette Andersson, angående en idé jag vill bolla:

Jag håller på att utveckla en startsida med ”måbra”-tema, och är på jakt efter lite tankar om vilken glädje olika typer av företag skulle kunna ha av den. Tanken är att ganska snabbt bli en startsida 10-20.000 svenskar använder, och inom 12 månader ha runt 100.000 dagliga exponeringar för unika användare.

Så lite förutsättningslöst är jag nyfiken på hur ni jobbar med personalens välmående och om ni har några behov som vårt koncept skulle kunna fylla. Webben kommer i sig vara uppmuntrande och skapa välmående, genom att via startsidan, som blir fräschare och mer clean startsida än de som finns idag (snabbstart.se, leta.se) uppmuntra dig som har den med ”pepp” som enkla textrader (av typen ”Du är fantastisk!”) och tips på vad du kan göra idag, länkar etc, till sånt som får dig att må bra. Det kan vara ett bra recept eller ett relationstips eller ”dagens utmaning”. Vi tänkte att det kanske kunde vara ett bra verktyg för personalchefer som vill ge sina anställda en bra start på dagen och vi har tittat på idén att göra varianter av startsidan anpassade för de arbetsplatser som kan vara intresserade av det.

Men vi har också tänkt på att företag som eventuellt annonserar eller på något sätt syns på hemsidan (det jag mejlade Anette Andersson om) kanske tycker det finns en poäng med att under samma period erbjuda sina anställda stärkande kurser, workshops eller annan inspiration. Vi kommer knyta till oss essen på dessa områden för dessa aktiviteter! Vilka behov är primära där för er? Vi är öppna för förslag här med. Det kan ju vara att man har provningar av ekologisk eller nyttig mat, föreläsningar om sömn eller vad som helst kopplat till välmående.

Om du vill kan du titta bland de hundratal svar vi fått på en enkät vi gjorde, där du ser vad användare ”önskat sig” på startsidan.

Hoppas på en fortsatt dialog med er! Du och Anette Andersson kanske kan försöka synka och återkomma?

Om ni var helt fel för det här så hoppas jag att jag inte stal alldeles för mycket tid, och att du sen kanske kan ha glädje av sidan privat i varje fall!

Tack och på återseende,
Marlena

Ps. Kort om min bakgrund är att jag jobbat 4 år som varumärkeskonsult på Lynxeye i ett par år men nu sa upp mig för att starta eget, och gör det genom en process som jag berättar om på 100lax.se (därav min mejladress!) Har tidigare startat Kvinnoliv.se

Ps2. Tack för din tid!

Etiketter: ,

Dag 13: Nu j-vlar!

Carlos är låg. Det är jätte tråkigt. Jag brukar kunna muntra upp folk, men idag är det en utmaning! Så det blir jag som skriver inlägget idag så det inte blir alltför deppigt. Det är så ibland - företagande kan inte alltid vara kul och det är ju ändå måndag. Nu gnyr han också.

Idag har vi gjort följande:
 • Bestämt att "må bra sajten" ska heta dagenslax.se och köpt domänen
 • Bestämt att vi vill träffa er på torsdag 10.30-11.00 på Idungatan 4b i Stockholm. Alla som vill engagera sig lite extra i arbetet med framförallt försäjlning och marknadsföring ska komma! Vi kommer berätta mer om våra tankar men behöver framförallt folk som vill träffa potentiella annonsörer mot bra provision. Ni som inte kan komma då eller inte bor i Stockholm, maila carlena@100lax.se om ni är intresserade.
 • Bestämt att vi ska ha en chattsession imorgon kväll klockan 20.00-20.30 med alla er som vill för att spåna innehåll till dagenslax.se. Ni får länk imorgon.
 • Tappat vår programmerare som fick för mycket att göra och letar en ny! Tips mottages! (Carlos trackar mig för att han tycker jag skriver formellt)
 • Formgivare är också prio ett, vi behöver en logga.
 • Pratat om ramarna för vårt arbete
  - Vi har jobbat mindre än 10h / vecka sen starten pga påsk och helgledigheter. Framförallt var planen från början att vi skulle ses 1h per dag och jobba själva resten. Det har vi inte gjort. Därför kommer vi nu öka till att sitta 2h, det vill säga 9.30-11.30 måndag till torsdag. Ändring! Vi kommer också skriva ner exakt vad vi lägger tiden på.
  - Hur vi ska fördela vår tid mellan försäljning och utveckling av vår produkt: må- bra sajten. Vi tänker 50/50 första månaden för att sedan kraftigt öka tid på försäljning till ungefär 80-90%
  - Bestämt att allt som har med daginläggen att göra är arbetstid (inklusive svar på era kommentarer). Alla blogginlägg som är mer av det reflekterande slaget är i mån av tid och lust från vår sida (de bygger ju inte må-bra sajten)
  - Vi har börjat göra en mer detaljerad veckovis arbetsplanering som kommer finnas i arbetsdokumentet så ni kan se hur vi prioriterar tiden
 • Bestämt att vi ska sätta skygglapparna på alla ilskna kommentarer som bara tar energi och stressar oss. Vi ska lyckas med vårt mål för alla er som tror på oss, inte för att motbevisa skeptiker.
 • Bokat möte med en affiliate expert som ska vägleda oss i djungeln
 • Registrerat vårt Handelsbolag på Bolagsverket
 • Haft över praktikanter från Mediagymnasiet som ska dokumentera 100lax experimentet, bland annat göra videoklipp på veckans framsteg så ni får lättillgängliga sammanfattningar! Praktikanterna heter Joel och Tamara. Några av er kommer kanske bli kontaktade av dem
 • Ikväll sorterar vi mailen från de potentiella kunderna. Vi har fått ca 500 svar från marknads- och personalchefer på Sveriges största företag. Vi kommer sortera dem i "väldigt intresserade", "intresserade" och "nej tack". Imorgon börjar vi svara dem och försäljningen börjar.
Så vi slappar inte alls!
Kram på er,
Carlena

Etiketter: , , , , , , , ,

söndag 11 april 2010

Dag 12: Marlena varvar högt och lågt

SMS från Carlos 16:49:29
Har du en fin dag? Jag landar i dagens lax. Träffade Blossom Tainton idag och
ska ringa i v om vi vill teama m henne. Hon släpper passande nog en hälsotidning
8 juni!


SMS från Carlos 17:07:57
Kom på att jag har morgonsoffa imorn till 10.30. Kan vi ses 11-12 istället?
Ledsen för kort framförhållning, vänjer mig vid morgonrutinen den här veckan.

SMS från Marlena 17:07:59
Fantastisk! Skrålar med i katarina and the wavrs och dricker jordgubbsmilkshake
från fatdonalds (säg inget till blossom :-) Seriöst, grymt med henne. Jag
har
också tänkt. Pangstart är liksom ingenting ordentligt. Ska vi bli en
snackis
måste vi våga gå hela vägen – dagenslax mao. Köp! Vad gör du?
Kramkram


SMS från Carlos 17:09:00
Degar m minimestiserna! Har varit ute utan overaller första gången – frihet!


SMS från Marlena 17:10:38
Lugnt. Jag messar joel och tamara. Är det klartjagskavarahemma?


SMS från Carlos 17:10:44
Nej den här ”filosofi”stunden jag och Denise Rudberg har typ var tredje vecka..
Tema semester imorn, förslag?


SMS från Marlena 17:19:56
Jag har en tes. Vi går mot upplevelsebaserade semestrar. Surfresor, ygaläger
etc. I länder där man inte rest så mycket (ex polen) räcker triggern i att
upptäcka kulturen och landet. Men när du nått en viss resenivå räcker inte
det längre som trigger. Eller så pratar du om att många inte kan låta bli
att kolla jobbmail under semestern – blir det verkligen riktig avkoppling
då? Jag vet, inte tänker iaf kika!

SMS från Carlos 22:04:25
Ska jag skriva ett daginlägg om att vi typ inte gjort nåt och skriver om namnet
imorn?

SMS från Marlena 22:11:16
Ja tack. Sitter fortf i bilen. Typ söndag = vilodag. Måste du gå prick 12 imorn?
Har gärna en mer framtung vecka. Vill ha sajten uppe nu! Saknar dig
förresten!


SMS från Carlos 22:19:54
Jag har till ett imorn i lugn och ro. Lägger upp sms:n vi skickade idag helt
enkelt. Saknar dig med! Kör försiktigt!

SMS från Marlena 22:23:09
Haha. Det blir topp! Kram, ses imorgon. Yei!

Etiketter:

Saker och ting bara är


Första gången jag spelade bongotrumma (egentligen djembe) blev jag frälst. Vi hade gått förbi en affär med massa trummor där en man med rastaflätor spelade på som fasen. På ren impuls gick jag in och frågade om han kunde lära mig. Dagen efter gick jag och Cissi dit. En timmes lektionen blev snabbt två och en halv och trots att jag var nästintill hopplös och det gjorde ont i händerna så var jag i ett lyckorus - jag hade hittat något som triggade mig. Vi tackade och insåg att vi var tvungna att rusa för att inte missa bussen som skulle ta oss till nästa stad. En kvart senare var jag tillbaka, jag kunde bara inte lämna Ubud utan en djembe. Jag tänkte inte så mycket, det blev kortslutning i huvudet av "ha" begär. Återstående av semestern gick jag runt med backpackningsryggsäcken på ryggen och djemben på magen. Ganska så otympligt och folk garvade åt mig. Jag brydde mig inte, det var så värt det.

När jag kom hem skulle jag då ta tag i detta, jag hade ju hittat fröet till en passion. Inom en vecka hade jag gått på en djembe lektion, köpt en bok för nybörjare, börjat öva och sedan...inget. Jag hann inte. Mitt dåliga samvete växte. Bongotrumman blev en symbol för att jag inte slutförde saker jag påbörjat, vilket var en av mina utmaningar då. Jag skruvade mig alltid när folk frågade "hur går det med bongotrummandet då?", Varje gång jag såg djemben fick jag lite ångest, löjligt nog fick den mig att känna mig riktigt dålig.

Jag minns inte vilken person som sa det till mig, men kontentan av diskussionen var att saker och ting bara är, det enda du kan ändra är din attityd till dem. I princip, det var inte bongotrumman som fick mig att känna mig dålig, bongotrumman stod ju bara där. Det var min attityd till den som fick mig att känna mig dålig.
Det är verkligen super fånigt för så fort jag började tänka att bongotrummandet var tillfälligt parkerat och att jag skulle börja lära mig spela längre fram när jag hade tid och lust, släppte mycket av min ångest. Nu kunde jag svara på frågan "hur går det med bongotrummandet då?" med "jo tack, den är tillfälligt parkerad tills jag har mer tid. Jag ser fram emot den dagen". Bongotrumman,(som fortfarande bara stod där) blev istället en symbol för frihet. En sak jag skulle göra när jag inte behövde jobba ihjäl mig och som jag såg fram emot.

Och ja, jag tror minsann det snart är dags att börja trumma! Stackars grannar.

Etiketter: , , ,