lördag 24 april 2010

Dag 24: DagensLax.se tar form
Hej Henrik!

Nu jävlar.

Här har vi skissat. Inget är ristat men ungefär en ytdisponering, alltså hur mycket plats och placering olika saker får. Dina egna teckningar där till höger tänker vi är modulalternativen (välj din lax). När vi pratar om modul pratar vi om det som ska synas i mitten, det som nu är ett foto. Det kommer vara typ det här ”dagens utmaning”, ”dagens mikropaus”, ”dagens tankenöt”, ”dagens kreativitet mm”.

Dagens fråga är dagens fråga.
Under den laxande videoklipp som snurrar (kanske fin ram?)
Under det banner, helst bredd 336 höjd 280. (kanske fin ram eller dyl?)


Ovanför mittmodulen en sökruta, intill det text som vi tänker oss ska vara ett annonsutrymme, som är handskrivet så det passar formen. Det här tänker vi att vi hör nån taxa på eftersom det blir lite löpande jobb för dig sen när annonsörer trillar in.

Under mittmodulen en feed med toppnyhet, och intill pepprader som vi kommer bunkra

Under det en sms-slinga, med text som kommer skickas in från användarna

Det lilla hjärtat tänker vi också blir en annons av något slag, den texten behöver inte vara handritad.

I övrigt förstås logga någonstans du tycker passar, på något bra sätt kopplat till det här. Vi tänker mycket i gult just nu, testa gärna det. Blommorna är fina men inget vi måste ha, det var bara att vi utgick från innocentdrinks.se men som du ser var det det enda som var kvar. Känn efter själv vad du vill klämma in och bolla gärna över idéer som vi försöker svara på så snabbt som möjligt. Mejlar du carlena@100lax.se når det oss båda!

Kan vi få en första skiss att börja visa för kunder på måndag är det super, det kan bara vara en finare variant av bifogat så att de ser var annonsutrymmet hamnar.

Chip chip
Nej
Lax lax

Carlos och Marlena

Etiketter: , ,

Idag fyller Carlos år! Han blir bara tunnare och tunnare med åren (kolla armen). Grattis!

fredag 23 april 2010

Marlena laxar inför helgen i sina nyinköpta gummistövlar. Carlos jobbar in i det sista. Allt är som vanligt.

Dag 23: Sälj!

Hej hej!

Vi blev väldigt glada att ni ville testa vårt koncept.
De moduler vi har hittills är Dagens utmaning, Datagympa och Mikropaus
Vilken är ni intresserade av?

Det är en kostnad för implementeringen på sidan, som en startavgift, och sen tar vi betalt per objekt ni vill att prenumerationen ska inbegripa. Då får ni som sagt en ruta på tex intranätet, som automatiskt får nytt innehåll varje dag, eller varannan eller var sjunde om du skulle vilja det.

Vi skulle för att testa kunna göra implementeringen åt er för 5000 istället för ord pris 8000. Sen skulle varje objekt kosta er 450 istället för 700 om ni testar 20 st i en månad. Med objekt menar vi alltså varje utmaning, mikropaus eller datagympa-övning. Så tex 20 mikropauser kostar er 450 x 20 = 9000 och sen är det en startkostnad på 5000 för er i det här fallet. Skulle ni vilja sprida mikropauserna på två månader blir det samma pris. Eller vill ni köra färre objekt, säg 10 mikropauser, så kostar det då 450 x 10 = 4500 + startavgiften.

Hur låter det? Vad skulle ni vara intresserade av för typ av modul?

Trevlig helg, om vi inte hörs innan!

Marlena


Från: x
Skickat: den 23 april 2010 13:06
Till: marlena.batist@100lax.se
Ämne: VB: Till Kommunikationschef: Pepp på intranätet?

Hej!

Skulle vara intresserad av att höra mer om hur en modul för vårt intranät skulle kunna fungera och kosta.

Med vänlig hälsning


Från: Marlena Batist [mailto:marlena.batist@100lax.se]
Skickat: den 14 april 2010 23:41
Till: x
Ämne: Till Kommunikationschef: Pepp på intranätet?

Hej!

I maj släpper jag en sajt som också kommer att vara en tjänst – med syfte att muntra upp. Dagens Lax som den heter ska vara referenspunkten för dig som behöver uppmuntran. Vi kommer att lansera den som en startsida som vi vill att så många som möjligt ska ha på sin webbläsare. Där kommer det finnas tex filmer som lockar till skratt men också material av friskvårdskaraktär – typ dagens ”mikropaus”, datagympa, eller sånt som ”dagens utmaning” eller något du kan ägna tre minuter åt för att uppmuntra dig själv och dina kollegor. Smågalna saker som blir kul och ger energi till alla.

Jag mejlar er eftersom jag och min kollega satt och funderade på en idé kring att finansiera sidan delvis genom att de moduler vi bygger, alltså rutorna med grejer på webbsidan, typ ”Dagens utmaning”, ”mikropausen” etc, kanske kunde vara av intresse för organisationers intranät. Modellen skulle vara att man i tex ert fall skulle prenumerera på valfria moduler, som man då med en enkel embed-kod kan lägga in i sitt intranät eller webbsida.

Låter det intressant, så där på magkänsla? Behöver få lite koll på om det är något som kan glädja personalen som sitter och stirrar på intranätet på dagarna, eller om vi är ute och cyklar.
Internt tror vi ju att det skulle ge personalen mer energi att starta eller ”omstarta” dagen med pepp, inspiration och skratt och stimulans att glädja varandra. Sen så ser vi att funktioner av den här typen antagligen skulle dra folk till er invånarwebb också.

Hör gärna av dig med tankar, jag är idel öra!

Sen så kommer vi såklart ha möjlighet att annonsera med banners på sajten, och på så sätt associera sitt varumärke till positiva känslor, pepp och uppmuntran. Är ni intresserade av det eller har ideer på något kreativt sätt ni skulle vilja synas på får du gärna ge mig tips!

mvh
Marlena

Etiketter: ,

torsdag 22 april 2010

Dag 22: Vi har vår första kund!

Hej allihop!

Idag jublade vi när vi spikade Henrik Färlin som formgivare för sajten.
Vi kommer att investera 5000 kr av vår startpott i det, plus att Henrik direktkvalificerar som femtioprocentare och får provision två månader istället för en.

Vi resonerade som så att hans stil är väldigt speciell och kommer ge DagensLax.se rätt ton och känsla och sticka ut som bara den.

Vi efterlyser fler idéer om hur vi kan få snurr på "laxa"-begreppet. Kom också gärna med förslag på folk som skulle behöva laxas, för vår mediagymnasiet-trojka ska ut på turné.

Idag har vi också pratat lite om hur vi ska göra med våra informationsfilmer eftersom vi var så jävla tråkiga när vi bara pratade in i kameran. Det blir nog någon variant av det här slaget istället, eller något.

Vi efterlyser också fler säljare! Samtliga kommer att jobba på 30% bruttoprovision, alltså direkt provision på det beloppet du sålt för.

Vi skickar idag också underlag för de första flash-modulerna, blir på "dagens utmaning" och "mikropauser". Tack alla ni som kom med förslag!

Vi ska lämna ett underlag till Henrik att göra skiss på, så droppa gärna era bästa idéer, det ni sett framför er ska finnas på DagensLax.se

Precis mot slutet av dagen fick vi också ett mejl från en kommun som vill köpa testprenumeration på modul till sitt intranät!

Vi har ett sälj efter 22 dagar!

onsdag 21 april 2010

Dag 21:

Dagen inleddes med att Carlos för 21e dagen i rad flyttade tid på vårt möte. 8.00 fick jag ett mess att kan kommit på att vi bara kunde sitta till 10.00 och undrade om jag kunde dyka upp 9.00 istället (det hör till att det tar 30 min för mig till kontoret). Så 9.05 var jag på plats och Carlos konstaterade nöjt att jag var sen 21 dagar i rad. Ni förstår ju vad jag får stå ut med.

Vi har tittat på de 50 svaren som vi fått in från kommunernas informationschefer angående att sälja moduler ill deras intranät. Av dessa var en tredjedel intresserade! Ytterligare en tredjedel ville hålla kontakten och den sista tredjedelen var vänliga nej tack.

Dessutom har vi sorterat Marlenas mail. Och twittrat. Och fått svar från nyheter24 om att vi ska höras längre fram eftersom de nästa vecka lanserar två nya bloggare och det blir grötigt med oss också just då. Resten av dagens aktiviteter kommer gå ut på att maila marknadschefer igen angående exponering på DagensLax.se och att återkoppla till de intresserade informationscheferna på kommunerna.

Vi känner att vi under dagen vill sammanfatta vår aktivitet de här tre veckorna. Det är lätt att bli lite stressad och kanske orolig av att inte ha råkoll på exempelvis alla resurser eller frågor eller ideer som vi har fått på kommentarer och mail eftersom allt är värdefullt och inget vi vill missa. Så vi tar en lugn dag och tittar igenom allt portionsvis i totalt någon timme var.

Idag har vi varit igång i exakt tre veckor! Och Carlos har på sig gult! Brandgult, till och med.

Lax lax,

Etiketter:

tisdag 20 april 2010

Dag 20: Massor gjort och 1 juni går vi live

Lax lax!

Idag har varit en händelserik dag. Och lång, för att vara vi. Från 9.30-14.00 höll vi igång, eller för att vara helt ärliga så måste vi räkna Carlenas sista promenad på väg hem som arbetstid också så fem timmar var brände vi idag.

Dagen började 9.12 när Marlena för tjugonde dagen i rad skickade ett sms om att hon missbedömt promenadtiden från hem till kontor, vilket var helt i sin ordning! Man får vara sen, som sagt. Efter lite snabbplanering av dagens prion så hade vi möte med briljante Isa Aouifia, som anmälde intresse mejlledes för några dagar sen, för att jobba med oss som säljare. Det blir mer och mer så att alla som anmäler intresse för en säruppgift blir rätt involverade i alltet och så var det även idag.

Rent praktiskt så utgår vi ifrån att försöka få varje möte att bli ett steg närmare att de vi har möte med blir självgående. Det är det enklaste sättet att fokusera på att förmedla rätt kunskap och inspiration för att de vi jobbar med ska kunna dela ansvaret över utvecklingen av Dagens Lax med oss. Rent praktiskt så försöker vi då briefa om målet med samarbetet, samt hur de fortsatta stegen ska se ut och skötas. Med Isa tex så hade vi först ett telefonmöte med Lokaldelen, som gick rätt bra, där han hörde oss föra resonemangen med den potentiella partnern. Sen la vi upp strategin för de vidare kundkontakterna som Isa kommer ta och bestämde att vi går på 2-3 möten tillsammans för att fasa in och få in resonemangen, sen är tanken att Isa och de andra säljarna ska funka relativt självgående. Vi kommer att jobba med en sjysst provision på 30% av bruttoförsäljningen vilket vi tycker är en bra stimuli och bra ersättning, och det verkar som att våra kumpaner delar uppfattningen.

Efter mötet med Lokaldelen och 118100 har vi landat i tre huvudspår för försäljningen av utrymme på Dagens Lax. Vi kommer relativt högt i blickfånget att ha en sökruta med den sökmotor vi hittar bäst och roligast deal med, och intill den en textannons med tex ”Laxa någon med ett chockladbud!” eller ”Laxa någon med en semesterresa!” där företag med motsvarande produkter att erbjuda annonserar. Den andra modellen är ett klassiskt bannerutrymme, och den tredje varianten blir att företag får sponsra vissa av modulerna. ”Dagens utmaning” skulle kunna vara sponsrad av Live It tex, osv. Det vi kommer göra är att ta ytterligare en kontakt med marknadscheferna vi kontaktat (exklusive de som bett om att inte bli kontaktade igen) och berätta om den första möjligheten. De som intresserar sig för dem kontaktar sedan Isa. I steg 2 kontaktar vi alla igen, exklusive nya ”nejtackare” och de som Isa kommit i kontakt med, och erbjuder den andra möjligheten, bannerutrymmet. I steg 3 gör vi samma igen, tar bort nya nejtackare och intresserade, och berättar om det tredje alternativet med ”sponsored by”-möjligheten. Alla som köper eller intresserar sig för någon av de två första eller det tredje kan vi sen förstås sälja även andra utrymmen till för bra effekt av att synas på flera platser på sajten samtidigt. Intresset är stort och vi tror på detta.

Utöver ovanstående kommer vi också att erbjuda att företag och organisationer får möjlighet att ställa ”dagens fråga” på sajten, för några tusenlappar. Vi kommer även att erbjuda den tidigare nämnde möjligheten att haffa våra moduler till sina intranät, för att peppa medarbetare. Och så har vi spånat på att göra en marknadsundersökning mot våra läsare, där företag som är intresserade av målgruppen ”människor som söker uppmuntran, välmående och optimism” (eller dyl) kan få köpa in sig i ett frågebatteri som vi får runt 1000 svar på från vår målgrupp. En fråga i ett sånt batteri kan man ta mellan 2-5000 kr för.

En avgörande sak vi kom överens om under mötet med Isa var att vi sätter den 1 juni som oficiellt live-datum, och därmed också börjar sälja med ambition att boka företagens annonsering med start 1 juni. Det ger oss sex veckor att bygga upp trafik till sajten på, vilket vi kommer göra genom att publicera dagenslax.se så snart som möjligt och börja peppa folk att lägga till den som startsida, samt engagera sig i de frågor vi kommer att ställa på sajten, om själva sajtens kommande innehåll och utveckling. Vad skulle få er att lägga den som startsida redan nu? Även om det officiella live-datumet blir 1 juni så kommer sajten vara fullt fungerande inom max ett par veckor och därmed rulla i en månad innan vi börjar ha inbokat annonsutrymme. Det är många dagar att snurra igång besök på.

Vidare pratade vi över lunchen med Sara och våran skärva av Mediegymnasiet, om potentiella pr-insatser. Vi kom överens om att vi ska försöka börja göra roliga filmer där begreppet att laxa etableras, där folk på stan får säga vem de vill laxa, och att vi sen ser till att fullfölja laxningen. Sara har också på sitt bord att dra igång pepp för att börja använda ordet Lax. Ett första enkelt steg är att vi som är engagerade använder det, tex att vi skriver ”lax lax!” på folks statusrader om de är deppiga eller neggiga, testar det på kompisar, berättar om projektet osv.

Efter lunchen synkade vi ihop form-Henrik och kodar-Jocke och kom fram till att vi ska utgå ifrån Henriks naivistiskt fina tecknade koncept till sajten. Här förde vi ett kort resonemang om man skulle låta användarna välja form, men vi tror att vi om vi ställer en trygg form mot en lite mer galen form kommer att få ett resultat där folk väljer det trygga, fast det egentligen kan vara så att det galnare slår mer eftersom det står ut. Vi måste komma överens med Henrik om hur vi ersätter honom för arbetet och sen kommer en skiss som vi kan använda oss av i det vidare arbetet mot användare och också mot utrymmesköpande kunder.

Vi har också skickat förslag på samarbete till Nyheter 24 och svarat Stylesearch, som hörde av sig och var intresserade av trafikdrivande samarbete. Och så har vi spelat in korta filmer där vi förklarar 100LAX-idén, femtioprocentarna, och våra förutsättningar, som vi snart kommer att publicera här intill.

Lax lax!

Carlena

Etiketter:

måndag 19 april 2010

Mediaträning och gult är tydligen inte fult. Tvärtom.

Idag har jag alltså skippat jobbet för att mediatränas av Elaine Bergqvist (i förebyggande syfte). Jag var lite grinig på morgonen. Tror att jag hade sovit för länge men kom snart igång. Sjukt intressant detta! Så jag är ju helt enkelt tvungen att dela mig av lite insikter från dagen.

Jag har förstått att vi människor är ganska enkla och att kroppspråket och rösten är ett. Försök att säga " det var roligt", höj rösten mot slutet och se vad som händer med kroppen. Den studsar med! Det går knappt att säga det utan att studsa på något vis. Jag försökte själv flera, flera gånger och det bästa jag kunde göra var att sitta stel som en pinne. Och studsa med ögonbrynen. Typ. På samma sätt kan du alltså göra tvärtom. Få kroppen att göra vissa saker medan du pratar och rösten kommer då följa efter. Sitter du exempelvis ner och knäpper händerna som en nyhetsläsare kommer du strax prata som en också. Om du vill vara seriös, börja efterapa en nyhetsuppläsare. Vill du vara lite hetsig, börja bete dig som en sportkommentatör osv. Rösten kommer följa efter.

Jag fick också ljuga. När du ljuger beter sig kroppen på samma sätt som när du är nervös. Elaine skulle alltså hitta mina "tics", vad jag gör omedvetet när jag blir osäker. Svaret blev: Jag har en död högerarm. Den slutar röra på sig. Bara hänger slappt nerför sidan. Som om all blodtillförsel klipps av. Så nu vet ni det. När jag ljuger eller blir nervös rör jag inte min högerarm. Och blir i övrigt lite av en staty.

En annan sak som jag fastnade för var vikten av färger och vad de signalerar. Om du vill synas finns det fyra färger du ska använda dig av:

Rött
Gult
Blått
Grönt

När du tänker efter så är det dessa färger som används i trafiken och som vi människor reagerar på rent instinktivt. Vi har automatiska associationer till dessa färger. Rött står för varning, gult piggar upp, blått är harmoni/lugn och grönt är trygghet och utvägar.

Vill du inte synas ska du istället använda svart, vitt eller grått. Svart är lite onskefullt, vitt är oskuldsfullt och bra i debatter medan grått är totalt neutralt (tänk på engelska domare som brukar ha grå peruk).

Du kan alltså använda färger för att förstärka en känsla hos dina lyssnare. Vi kom fram till att om vi någon gång ska prata om 100LAX i TV ska jag ha vitt och gult. Jag kommer alltså uppfattas som oskuldsfull och ni kommer auomatiskt få sympati för mig ifall jag skulle bli påhoppad av någon elaking. Jag bör dock komplettera med gult eftersom det piggar upp, jag sticker ut lite och det brukar dessutom leda till bra konversationer. Var ju tvungen att ta en runda på stan och titta efter gula plagg. Det kommer bli en utmaning kan jag säga. Jag förstår att gult sticker ut.

Etiketter:

Dag 19: Flashare och prio framåt

Dagen har rusat iväg insåg jag när jag skulle sammanfatta den. Vi har jobbat på separata håll. Även om sanningen egentligen är att Carlos har jobbat och jag inte har gjort det, förrän nu. Så det är urdumt att det är jag som ska skriva dagens inlägg egentligen.

Hursom. Som jag har förstått det har vi hittat Agnes som är flashare och ska fixa två flashanimationer som vi både kan slänga upp på DagensLAX och sälja in till företagens intranät. Vi tänker att vi ska börja med två flashfilmer "Dagens utmaning" och "Micropauser" för att på sikt utveckla ca 7 olika standardfilmer och även ta oss an specialbeställningar. De svar vi har fått från kommuner har varit oerhört positiva till att köpa in små filmer med må-bra tema som kan peppa deras anställda. Det är alltså det vi planerar att utveckla (Carlos - du får komplettera om det är något viktigt från mötet jag missat). Vi tror dock mycket på det här spåret så vi letar efter fler flashare. Om ni dessutom har tips på roliga utmaningar eller bra micropauser så tar vi tacksamt emot detta. Kommentera här eller maila som vanligt på carlena@100lax.se.

What else. Vi har kommit överens om att våra topp 2 prioriteringar denna vecka är att:
1) Få upp DagensLAX och
2) Försäljning.

Därför har vi möte med Henrik (formgivare) och Joakim (programmare) imorgon och hoppas få upp DagensLAX under morgondagen eller onsdagen.

Vad gäller försäljning har vi möte med Nyheter24 om en timme, telefonmöte med Lokaldelen imorgon och ska fortsätta jobba på 118 100 spåret. Ikväll ska Carlos börja bearbeta de företag som vi har bedömt vara "intresserade" av DagensLAX och boka möten med dem. Målet är 50 möten inom en månad. Med andra ord: Vi har fortsatt behov av säljare som kan hjälpa oss att springa på möten!

Det var allt för tillfället. Tjing!

Etiketter:

söndag 18 april 2010

Jag tror det handlar om att våga ifrågasätta

När jag pratar om 100LAX så är det oftast timmarna som väcker mest engagemang och nyfikenhet. Diskussionen hamnar ofta här "Bara 10 timmar i veckan? Vad ska du göra med resten av tiden? Tycker du det är fel att lägga mycket tid på jobb?".

För mig finns det inget rätt eller fel, det handlar inte om det. För mig handlar det om att respektera sin tid och inse att tiden är värdefull. Det finns inget egenvärde i att jobba för jobbandets skull. På samma sätt som det inte finns ett egenvärde i att jobba lite bara för att du har bestämt dig för det. Vad det handlar om är att lägga så mycket tid som möjligt på att göra de saker du brinner för och så lite tid som möjligt på saker du tycker är tråkiga. Det är inte krångligare än så.

Om du jobbar 60 timmar i veckan men du älskar det så ska du givetvis fortsätta med det. Men för mig var det inte riktigt så. Jag jobbade mycket utan att egentligen ifrågasätta timmarna jag lade ner. Det var en del av det yrket jag valt, spelreglerna i spelet, jag tyckte jobbet var rätt kul och tänkte inte så mycket mer på det. Tills jag läste Tim Ferriss 4 h work week som utmanade det tänket och ställde allt på sin spets. Han menar att "rätt kul" inte räcker utan du ska sträva efter "excitement" - alltså lyckorus. Det var när jag började tänka på hur ofta jag hade känt så på sista tiden med mitt jobb som jag bestämde mig för att sluta. Och sedan tog det såklart ett tag tills jag kom på vad jag skulle göra istället.

Jag tror det handlar om att våga ifrågasätta vad du gör, dina prioriteringar och vart du lägger din tid.

Etiketter:

Dag 18: Fortfarande helg

Träffade på Daniel från Nyheter24 igår. Möte inbokat måndag för att diskutera eventuellt samarbete med DagensLAX. Det lönar sig alltid att ta nya kontakter. Och så är det kul också.

Etiketter: