fredag 10 september 2010

Dag 4: Allt behöver inte vara perfekt?

Det finns många bra saker med 100 lax projektet. Jag ser redan nu att förutom de uppenbara fördelarna kommer jag att lära mig en hel del om mig själv och förhoppningsvis bli en lite bättre människa under resans gång.

En utmaning jag stött på redan dag 4 är tidsbristen. Det är egentligen inte något större problem alls att hinna med det jag ska på de tio timmar i veckan jag blivit tilldelad. Problemet ligger hos mig. Jag vill gärna pilla på saker i evighet. Det här är självklart något jag märkt innan men nu är det mer påtagligt. Jag kan inte skriva om blogginlägg och mail hundra gånger innan jag släpper ifrån mig det.

I dag hade jag möte med Carlos där vi skulle gå igenom ett utkast på ett mail jag ska skicka ut till företag för att föreslå samarbeten och se vad de ser att Singelliv kan göra för dem (skriver mer om det imorgon). Igår satt jag därför och skissade på det. Antingen lät jag som en töntig försäljare som låtsades vara deras bortglömda bästis eller som en högtravande akademiker. Om igår hade varit förre datorernas tid hade jag förmodligen förbrukat en mindre skog i mina försök. När jag kom till mötet hade jag därför inget jag ville visa upp eftersom det vore den största skammen någonsin att visa upp något som inte var perfekt. Carlos gjorde det bästa han kunde gjort i det läget. Han drog ut stolen och sa skriv. Och då gick det. Helst vill jag pilla på det lite mer kolla att allt är med och tydligt. Men nu har jag lovat att inte göra det.

Min poäng är att detta kommer bli en utmaning för mig. Jag behöver lära mig att ni inte kommer leta upp mig och kasta ruttna tomater på mig för att jag gjort ett syftningsfel i den här texten eller vad det nu kan vara. Och förhoppningsvis kommer företagen som får mail av mig imorgon inte heller göra det. Nu ska jag trycka publicera inlägg utan att läsa igenom inlägget. Var hämtar jag min medalj?

Etiketter:

tisdag 7 september 2010

Dag 2: Show Me The Money!

Nu kavlar vi upp ärmarna, gnuggar geniknölarna, var finns pengarna? Innan jag startade Singelliv hade jag lite idéer om var pengarna skulle komma ifrån. Jag gjorde en fin budget precis som jag fått höra att man måste göra. Jag förstod lika lite då som nu varför den skulle göras för det var bara massa gissningar införda i ett prydligt Excel dokument. Förmodligen har det med mig som människa att göra än något annat. De finns säkert de som tycker de är jättebra.

Budget eller inte den stora frågan är var ska min inkomst komma ifrån. Lite tankar har snurrat kring detta men jag är lite dubbel till att skriva ner det för jag vill att er kreativitet ska flöda fritt och att ni inte ska hamna i mitt tankespår men jag berättar lite kort i alla fall.

Jag har brottats med frågan om medlemsavgift. Det ser väldigt olika ut på nätet, en del sidor är gratis andra tar upp till 300kr i månaden, kanske mer. De sidor som är gratis har av naturliga skäl varit sidor täckta med olika annonser. Ett alternativ är att göra som Spotify där man kan välja sitt medlemskap. Betala och slipp annonser eller kör gratis varianten och se reklamen.
En annan variant jag har tänkt på när det gäller medlemsavgiften är att man skulle kunna utveckla ett system där engagemanget betalar sig. Tanken är att en publicerad artikel eller rekryterad medlem skall ge ett antal krediter som man kan använda för att betala medlemsavgiften om man känner att man inte har råd att betala en medlemsavgift eller av andra skäl inte vill göra det. Vad är era tankar kring medlemsavgifter för sidor på nätet?

Har även spånat lite på försäljning av olika former. Ett exempel är att ha en webbutik, ett annat är att sälja upplevelser eller erbjuda rabatter på upplevelser, restauranger, fik etc. Lite likt Gruppi som ni hittar en länk till på Singelliv. Jag gillar det tänket, som gynnar alla inblandade.

Ett tredje spår jag varit inne på och även testat lite är att agera dejtingkonsult. Har hjälpt en del med att skriva profiler till nätdejtingsajter, allmän rådgivning och tips med vad man ska tänka på. Har aldrig tagit betalt för det i pengar. Den senaste personen jag hjälpte sa att han skulle kunna tänka sig att betala 1000kr/h för mina råd. Kanske finns det pengar här?

Det sista spåret som jag tänkte presentera för er är olika event för singlar. Matlagningskurser, resor etc där jag förhandlar till mig en del av avgiften. Nackdelen är att det kan vara svårt att få ihop tillräckligt mycket folk till enveten innan man har en tillräckligt stor medlemsbas att skicka ut inbjudningar till.

Vad är era tankar kring det här? Har ni några andra uppslag? Finns det något bra samarbete med företag som ni ser?

Kärlek och pepp
Susanne

Etiketter: ,

måndag 6 september 2010

Dag 1: Susanne säger Hej!
När jag fick höra talas om 100lax projektet som Marlena och Carlos körde igång i våras följde jag det med stor spänning. Nu några månader senare sitter jag här med ett stort sug i magen av förväntan.Nu är det min tur! 100lax på tre månader, tanken är hisnande. Kan det gå? Självklart, utmaningen ligger inte i om det går utan hur. För mig har utmaningen hela tiden varit att tänka lönsamhet. Hur tjänar man pengar på sitt företag? Var ligger pengarna?

Idag driver jag Singelliv och under resans gång har det här blivit det roligast och mest spännande jag gjort i mitt liv. Att bygga upp något helt från grunden och om Singelliv blir det jag tänkt att det ska bli så kommer jag även bidra till att sprida lite glädje i mitt hörn i världen hur skulle jag med detta i ryggen inte kunna räkna mig till en av de lyckligaste människorna på jorden? Jag jobbar med min dröm! Men precis som solen har sina fläckar har även min dröm det. Jag brinner för singelliv, för att driva företag men jag kan absolut ingenting om att ta betalt, tänka lönsamhet. Sanningen är att jag 4 månader in i mitt arbete har tjänat noll kronor. Den feta stora nollan blev tillslut allt jag såg och paniken har växt och jag har legat sömlös på nätterna. Något som jag tvivlar på att jag är ensam om som nyföretagare. Tillsammans mer er hoppas jag kunna bli inspirerad och inspirera er där vi alla kan lära oss att tänka lönsamhet. Låt oss sätta snurr på karusellen och ta makten över våra drömmar.

Så låt resan börja!!

Etiketter:

Idag börjar 100LAX igen

I våras utmanade vi oss att starta ett företag som på tre månader skulle gå från 0 till 100.000 kr i vinst i månaden. Dessutom med bara tio timmars arbete i veckan, och bara 10.000 kronor i investeringskapital. Vi nådde inte hela vägen, men var väldigt stolta när vi sista juni räknade ihop 35.000 kronor.

Idén handlar inte primärt om pengar, utan om att visa på en ny typ av entreprenörskap. Ett annat arbetssätt och även ett annat förhållningssätt till att starta och driva eget. Det viktigaste i det är att vi lägger till tid i ekvationen. Vi tycker att man är rikare om man tjänar 40.000 i månaden och jobbar 10 timmar i veckan, än om man tjänar 100.000 och jobbar 60.

Nu i höst är det dags för nästa modiga entreprenör att ge sig i kast med samma experiment. Susanne Adawi har drivit sajten Singelliv sen i våras. I sitt stora engagemang fokuserade hon på sajtens utveckling och inte på att göra den affärsmässig. Nu är hennes stora dröm att kunna leva på sin baby, och hon kommer att fixa det på tre månader.

Carlena, alltså vi, alltså Carlos och Marlena, kommer att finnas med i Susannes process som delägare till 10 procent och då intresserade och engagerade i processen både bakom och framför kulisserna. Vi kommer kommentera Susannes inlägg, och även skriva egna, om Singelliv-utvecklingen, utvecklingen av Dagens Lax (frukten av vårt eget experiment i våras) och andra entreprenörstankar vi får av de andra företag vi startat och startar.

Samarbetet med Susanne och Singelliv är det första i det som utvecklas till en inkubator-verksamhet, under 100LAX-varumärket. Vi har fått otroligt många förslag från grymma entreprenörer som lockas av vårt koncept. De som vi inte hunnit träffa hittills ska vi försöka träffa under hösten, för att se om vi kan samarbeta. Är du intresserad av att göra ett eget 100LAX-experiment, kontakta oss: carlena@100lax.se

Vi vill också fortsätta använda vår idé kring entreprenörskap för att frigöra fler människors möjligheter att livnära sig på en dröm, och dessutom få en massa tid över att drömma ännu mer på. Idag startas bara vart fjärde företag av kvinnor, och till oss är det ungefär tre av fyra som hör av sig som är kvinnor. Vi ser även att vår modell går att använda i segment som många har låg tillit till. Bland annat ska vi under hösten uppvakta svenska fängelser för att inspirera de entreprenörer som finns där, och som har risiga möjligheter på arbetsmarknaden, att starta eget och kunna leva gott när de kommer ut. På snälla saker, förstås!

Så hör av dig också om du ser att du vill bidra till en viktig samhällsförändring med oss, på andra sätt än genom att själv starta företag!

Nu lämnar vi över scenen till Susanne!

Etiketter: , ,