fredag 21 maj 2010

Dag 51: Prio 1 är försäljning!

Hello!

Nu när filmen med Gina är inspelad och vårt filmteam i full fart med redigering av den så är prio 1 försäljning.

Jag och Carlos snackade lite kort på telefon idag och insåg att vi ska avsluta fredagar med att planera prioriteringar för nästa vecka så vi alltid börjar med det viktigaste först på måndagar. Och just nu är det enda som gäller för nästa vecka sälj! Och att göra alla de aktiviteter som behövs för att det ska öka chanserna till sälj. Exempelvis få fler flashfilmer till intranäten att visa för företagen så det är lättare för dem att ta ställning till ifall de vill köpa det eller inte. Framförallt ska vi göra en ordentlig genomgång av vilka säljtrådar vi har ute och bestämma strategier för hur vi bäst får in avslut!

Så nästa vecka kommer vara en viktig vecka. Ha en fin helg tills dess!

DagensLax: Le mot någon på gatan!

torsdag 20 maj 2010

Dag 50: FILMNING

Ana Gina och mediateamet är på stan och härjar. "Jakten på Laxen" kommer bli en succée! Teamet sprang tydligen på Blondinbella som nu är med i vår film. Liksom Amir från Gaybloggen.

Själv fokuserar jag och Isa på säljet. Vi ska återkoppla till Folkuniversitetet, Travellink, Dell, Estrella och Lokaldelen som alla uttryckt intresse. Plus några fler. Carlos har tröttnat på oss och flytt Stockholm. Vi ser fram emot att ha honom på plats från och med ikväll för nu gäller det att få ihop alla säljtrådar!

Kort inlägg idag. Men kärnfullt! Vi hörs!

DagensLax: Börja skratta och försök att sluta!

onsdag 19 maj 2010

Dag 49: Säljmöten

Matlagning på dagis och föreläsningar har uppslukat Carlos idag och största delen av morgondagen. Så jag och Isa håller fanan högt och springer på säljmöten. Igår träffade vi Travellink och idag Dell. Det har gått kanon. Så pass bra att vi undrar om det är vi som är grymma eller om det har att göra med ett litet knep som Elaine Bergqvist gav mig vid mediaträningen. Nämligen - klä dig i samma färg som kundens logga eftersom det skapar en känsla av "de förstår verkligen mig". Jag nämnde det för Isa som sprang och köpte en tröja i exakt samma färg som Travellinks logga för 800spänn! (vilket för övrigt inte räknas in i vårt startkapital på 10.000). Idag dök vi istället upp som två blåa smurfar. Och mötena går kanon. Väldigt märkligt. Så pass märkligt att jag var tvungen att videoblogga om fenomenet idag på Nyheter 24.

Hursom. Igår mailade vi ut om "Sveriges gladaste företag", idén jag beskrev i gårdagens inlägg. Det börjar strömma in svar och ca en tredjedel är hittills intresserade. Isa är i full fart att boka upp möten med dem så det ser positivt ut!

Slutligen, Ana Gina är i stan och vi ska träffas kl 19 för att planera "Jakten på laxen" filmen vi ska spela in tor-fre. Så idag blir det ändå ca 3 timmars jobb för min del. Medan Carlos nog snittat på 0 timmar. Just idag i alla fall.

tisdag 18 maj 2010

Dag 48: Sveriges Gladaste Företag och Ana Gina pepp

hello!

Idag har vi mailat ut en ny idé inom ramen av DagensLax till VD:arna på Sveriges företag. Vi frågar dem om de är intresserade av att ses som "Sveriges Gladaste Företag". Såhär skrev vi:

Hej!
Jag jobbar med Dagens Lax, som är Sveriges nya startsida för alla som vill ha glädje och uppmuntran. Vi har funderat på att ni kanske skulle vilja vara med i vår satsning ”Sveriges gladaste företag”.


Det är väldigt enkelt: vi vill skapa en trend där företag fokuserar på glädjen i sin organisation. Många studier visar hur arbetsglädje men också skratt exempelvis minskar sjukfrånvaron.

Vi tror att de flesta företag, så även ni, redan har rätt glada anställda och att detta är något positivt att visa upp, både internt och externt. Därför erbjuder vi inom ramen för projektet oss att göra en jättekort enkät bland era anställda där vi bla frågar vad de har blivit glada av på arbetsplatsen, vad som skulle kunna göra dom ännu gladare och hur glada de känner sig generellt.

Sedan spelar vi in en video med vd:n där den snyggt inramat under ungefär 1 minut berättar om resultatet av undersökningen: varför ni är ett av Sveriges gladaste företag. Det här tar vi förstås en liten kostnad för, både för att täcka produktion och användning, och vi ser det som en investering som ni gör, där filmen kan användas både i er internkommunikation och externt på er webb eller vid andra presentationer. Vi ser också till att filmen finns på YouTube och ger en positiv sökträff när man söker på ditt eller företagets namn. För en liten extrakostnad tänker vi oss att vi också kan ha ett par-tre härliga kortintervjuer med mycket skratt med anställda som berättar om saker som gjort dem glada.

Du kan väl höra av dig om det är intressant?

Vi funderade ett tag på att samla dessa videosar och företag på en speciell sajt för projektet, likt 100schysstaste.se, men kände att man försvann lite i mängden där. Men har du nån idé på hur man kan göra det snyggare får du gärna säga till!
Vi hörs!


Vidare har vi snackat om filmen "Jakten på Laxen" som vi ska filma med Ana Gina onsdag-fredag. Våra praktikanter från Mediagymnasiet Lassesson, Tamara, Michaela och femtioprocentaren Sara har skrivit filmmanus. Såhär tänker vi:


SCEN 1
Grannarna Bettan och Khadidjc (Heter hon så? Blandar ihop karaktärerna) pratar om ett nytt Internet fenomen. Man ska försöka ”hitta laxen”. Men ingen av dom förstår vad som menas. Men en tävling är en tävling och båda ger sig ut på stan för att hitta laxen.

SCEN 2
Khadidjc springer runt på stan och frågar främlingar vad laxen är. Men hon vill inte framstå som en otrevlig invandrare så innan hon frågar någon så säger hon något snällt om personen. Ett samtal kan se ut så här:
- Hej! Gud vilket fint halsband du har!
- Åh tack!
- Jaja, vet du vart jag hittar laxen?
- Haha nää


SCEN 3
Bettan letar sig till biblioteket. Hon sitter och läser igenom ordböcker för att få veta var laxen är.

SCEN 4
Bettan går och frågar en kostymnisse om vad en lax är. Iskallt plockar han upp en tusenlapp ur plånboken och visar vad en lax är.

SCEN 5
Khadidjc är inne på Ica och frågar en anställd om laxen. Han pekar mot charken. Khadidjc springer dit men inser att det inte är fisk hon letar efter.

SCEN 6
Bettan står vid kajen och fiskar lite efter en lax. Hon börjar tappa intresset för laxen. Då plötsligt ser hon en man i en laxkostym. Hon springer fram och tror att hon äntligen har hittat laxen. Men laxen säger till henne att det inte handlar om laxen utan om att laxa!

SCEN 7
Bettan ringer Khadidjc och säger att reglerna har ändrats! Den som laxar någon vinner! Men ingen vet fortfarande vad laxa är…

SCEN 8
Khadidjc ger sig ut på stan igen för att fråga folk igen.

SCEN 9
Bettan försöker på svenska akademin. Men dom har aldrig hört talas om något sådant utryck.

SCEN 10
Både Bettan och Khadidjc ger upp och sätter sig uppgivet på en parkbänk.
Båda brister ut i frågan: ”Vad är att laxa”?
Carlos och Marlena kommer gående och förklarar vad laxa innebär. Bettan och Khadidjc tänker tillbaka på den senaste tiden och märker att dom har laxat människor hela tiden.


Vi har även gjort ett videoinlägg på Nyheter 24. Och nu ska Marlena och Isa springa iväg till ett möte med Travellink!

Hörs!

måndag 17 maj 2010

Dag 47: Sprid DagensLax.se! Och annat smått och gott

Världens skönaste jobbdag i solen på Rival. Ni kan se oss på Nyheter24 där vi från och med idag videobloggar varje dag till och med söndag. Isa filmade oss stilistiskt. Marlena var tydligen sjukt tråkig och Carlos var söt som vanligt.

Vi tillbringade mestadels av tiden till att diskutera innehållet till DagensLax.se. Inspirerat av min kompis som igår nämnde att det finns youtube filmer där komiker drar av ca 40 skämt på 1 minut, lekte vi med tanken att köra samma sak, nämligen "Dagens skratt". Med andra ord ha stand-up komiker som tävlar i vem som lyckas dra flest och roligast skämt på 1 minut där vi visar en ny komiker-film per dag. Vi funderar också på Dagens Deal, Dagens kreativitetstips, Dagens serie etc. Vad har ni för idéer på innehåll?

Vi spånade också vidare på en ny intäktskälla - att kröna "Sveriges gladaste företag" genom DagensLax. Få företag associeras idag med glädje och vi tror att det är en bra position att ha på marknaden. Vi tror att väldigt många företag skulle vilja ses som positiva, både av sina anställda, sina kunder eller mot framtida anställda (ex. studenter som letar jobb).

Därför tänker vi oss att alla deltagande företag skickar en enkät till sina anställda med frågor om vad som gör dem glada på arbetsplatsen, vad som skulle göra dem ännu gladare och hur glada de är generellt när de arbetar. Som ett första steg skulle alla deltagande företag även få en videoproduktion där VD:n berättar vad medarbetarna sagt och varför företaget är så glatt. Videon skulle sättas upp på företagets hemsida och/eller spridas på intranätet. Vi leker även med tanken att filmen skulle kunna dyka upp när privatpersoner på hitta.se, lokaldelen.se eller via motsvarande företag söker på företagets adress. I ett andra steg skulle vi kontakta de 10 företagen som fått högst ”gladhetsindex” för att se om viljan att marknadsföra sig som ”Sveriges gladaste företag” finns. Och då kommer betalningsviljan förmodligen vara rätt hög. Vad tror ni spontant? Vi kommer skicka ut ett mail om detta imorgon och kolla av intresset hos företagen.

Förutom detta har vi idag:
  • Bokat biljett till Ana Gina som kommer ner för att filma "Jakten på laxen" på onsdag! En film följetong som vi kommer visa dagarna innan lanseringen av den riktiga DagensLax.se. Tamara, Joel, Michaela och Sara har jobbat på manuset.
  • Fått ett möte inbokat med Svenska ESF-rådet som uttryckt intresse för Mikropaus filmerna till sitt intranät
  • Fått en ny säljare - vår femtioprocentare Martina! Välkommen in i gänget!
  • Fått en ny skiss från Henrik på hur DagensLax.se sajten ska se ut
  • Ringt serietecknare för att kolla intresse av att göra serier på vår sajt. Och stand-up komiker
  • Pratat med en ny flashare om produktion av "Mikropaus" filmerna
  • Beställt Cava till vår fest nästa vecka kl 18.30 på Idungatan 4b i Stockholm. Kom, kom, kom!
Slutligen. Hjälp oss sprida DagensLax.se! Om ni inte har lagt till den som startsida än så gör det vet ja! Och tipsa era vänner via mail, facebook och vad vet jag. Allt som funkar typ. Vi ska upp i 10.000 startsidor i juni så vi behöver all hjälp vi kan få. Tack!

Lax lax

Etiketter: , ,

söndag 16 maj 2010

Dag 46: Vi är halvvägs!

Idag är vi halvvägs in i 100LAX-experimentet!

Hittills har vi alltså bestämt affärsidé, utvecklat konceptet kring DagensLax, kommit på andra intäktsmöjligheter som flashfilmer att koppla på företagets intranät, hittat alla er härliga femtioprocentare, påbörjat sälj med offerter ute för 50-60.000 grovt räknat och gjort lite annat smått och gott. Det har varit kul! Nu är det dags att kavla upp ärmarna för slutspurten i detta projekt.

Vi firar med att visa en fin LAX-film som våra praktikanter Tamara, Michaela och Joel från Mediagymnasiet i Nacka har gjort. Enjoy!

Etiketter:

Söndagstankar om snällhet.

I förrgår var jag hemma hos Carlos och plockade av en händelse upp en bok. Jag läste bara 10 sidor men har tänkt mycket på den sen dess. Boken hette Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Jag kände igen mig. Ordet snäll används ofta nedlåtande. Saker som "snäll som en ko" eller "hon är väl säkert snäll (även om..)" är i alla fall saker som har undsluppit mig.

Jag kände mig som sagt träffad. Jag har inte tyckt om att bli beskriven som "snäll". Jag har inte tyckt om det eftersom jag har laddat ordet med menlöshet och att inte stå upp för sina åsikter, helt enkelt att vara mesig. Dessutom har jag tänkt att med snällhet kommer man ingen vart. Stefans definition var istället "en individ som lever med etiken i sitt hjärta. En snäll människa bär i sitt medvetande ständigt med sig omtanken om sin medmänniska." De 10 sidorna fick mig att tänka till. Hur kommer det sig att ordet har fått en sådan negativ klang när det är något vackert och eftersträvansvärt?

Min kompis Maria är den snällaste person jag vet, i ordets absolut bästa betydelse. Hon är en person med "etiken i sitt hjärta". Det skulle aldrig ens falla mig in i att kalla henne dum, naiv eller mesig. Tvärtom skulle de orden jag beskriver Maria med vara stark, rolig, klok, varm och en person som behandlar alla med respekt. Hon anstränger sig för att vara snäll. Hon är faktiskt en av de få personer jag känner som anstränger sig för att vara snäll. I alla lägen.

Jag och Carlos diskuterade detta lite. "Jag förstår inte varför man slutar vara snäll mot dem man bryr sig om?" sa Carlos. "Det gör man väl inte!" protesterade jag. Igår fattade jag vad han menade, eller åtminstone min tolkning av vad Carlos sa. Är det inte så att du tillåter dig själv att bete dig lite illa mot dem du bryr dig mest om? De kommer liksom finnas kvar där så du behöver inte alltid anstränga dig för att vara snäll. Jag tror jag är sådan i alla fall och det får mig att skämmas. Nu tror jag att få personer skulle kalla mig elak. Men att fortsätta vara snäll när man är stressad, trött, frustrerad, arg osv är en konst. Att fortsätta hålla respekten för dem man bryr sig om eller dem man knappt känner i dessa lägen är en konst. Att inte gå över gränsen där man börjar rättfärdiga sitt beteende inför sig själv med "han/hon förtjänade ändå att få höra det" är en konst.

Och utan att ha läst boken tror jag att det lönar sig att lära sig den konsten och att framgång kommer till den som ständigt försöker bli bättre på att hålla "etiken i sitt hjärta". Man tjänar alltid på att vara snäll och respektera andra. 

Jag kommer sluta säga "Du är för snäll" till Maria. För hon är ett föredöme på alla sätt och vis.

Etiketter: