onsdag 7 april 2010

Vad ska vi heta?

Hej allihop!

Vi väntar med inlägget om dagens arbete för vi har en viktig sak vi vill engagera er i: nämligen vad sajten ska heta.

Vi kommer berätta mer om tankarna som lett oss till att skynda på namn-arbetet lite ikväll runt 22.00, och hoppas ni vill spåna med oss nu.

Brastart.se som vi tänkte är upptaget och vi får inte tag på ägaren (Livets Ord, rätt kul) och i övrigt står det just nu lite still.

Alltså: förslag på domän eller namn eller både ochsajten.

Tack!

Det går som vanligt också bra att mejla carlena@100lax.se

Etiketter:

19 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hej, jag kommer registrera alla domänförslag som dyker upp bland kommentarerna omgående! Nä jag skojar bara. Eller? Vem vet.

7 april 2010 kl. 10:26  
Anonymous Merete sa...

Just det, det är nog bäst att maila alla bra förslag till er istället, jag gör det. En fundering som jag har är - hur mäter ni tiden när ni jobbar. Jag tycker själv att det är väldigt svårt att mäta tid när man arbetar med jobb som kräver mycket idéarbete. Hur ska man kunna begränsa det? Man får ju nya ideer hela tiden. Och man har idéarbetet med sig vart man än går. Lite intressant alltså att få veta mer om hur ni strukturerar er när ni jobbar, ju fler uppdrag desto bättre struktur krävs det väl per automatik?!

7 april 2010 kl. 11:09  
Anonymous martinahn@bredband.net sa...

Vad vill ni stå för? Vad är er vision? Motto? Använd första bokstäverna eller sista baklänges eller ja.... kreativt.

Kanske?
CMbrastart
CMstart

7 april 2010 kl. 12:36  
Anonymous snorigasara sa...

gladstart.se?

7 april 2010 kl. 14:04  
Anonymous Anonym sa...

Vad är detta nåt slags skumt sätt att få andra att arbeta åt er med oklar ersättning?

7 april 2010 kl. 17:12  
Blogger Carlos Rojas sa...

Anonym och Merete: Vi är transparanta, vill någon beställa och försöka tjäna pengar på en domän som vi eventuellt kommer köpa så välkomnar nog den som säljer domänen initiativet!

På riktigt så är det en viktig del av den här processen - hur rädd är man att förlora sin idé till någon annan? Vi är inte ett dugg rädda utan utgår ifrån at tom någon anser att den gör det bättre än oss så ska den göra det.

Det som händer idag i Sverige och de flesta andra länder, är att en massa idéer folk har och inte berättar om aldrig blir av för att de som får dem varken gör något av dem eller delar med sig, och många ideer blir inte så bra som de skulle kunnat för att de som får dem är för ängsliga för att dela den tidigt i processen!

snorigasara: bra förslag, och den är ledig ;)

7 april 2010 kl. 17:13  
Anonymous Anonym sa...

Dessutom bör ni redovisa för de okunniga om hur mycket 100 lax i "vinst" ger i löneuttag. Det vet de flesta inte men det vore jättebra om ni visar det så alla förstår vilket företagsfientligt skatteklimat vi har i Sverige.

7 april 2010 kl. 17:16  
Anonymous Anonym sa...

Om ni har 100.000 att betala ut i lön så går 30% till sociala avgifter. Då är det 70.000 kvar. Sedan blir det inkomstskatt på detta. Den beror på mottagarens totala årsinkomst och är i snitt 32%. Det blir alltså ca 47.600 kvar som ersättning av dom hundra laxarna. Bara så att ingen blir besviken om dom inte kände till detta som ni är lite otydliga med.

7 april 2010 kl. 17:24  
Blogger Carlos Rojas sa...

Tack Anonym!

7 april 2010 kl. 18:55  
Blogger Åsa Plesner sa...

Eller så spinner ni på pressen ni har fått nu kring 100lax och kör www.laxask.se. Förlåt den var dålig...

godmorgon.nu länkar vidare till juice.se, kanske en samarbetspartner?

utanförboxen.se om ni vill anspela på att ni inte bara har en google-sökruta.

7 april 2010 kl. 20:50  
Blogger Adriana Dobrin sa...

Jag funderade i banorna kring brastart.se, som jag tycker är riktigt bra, men kom på att man kanske skulle kunna använda bästastarten.se/bastastarten.se. Eller kanske det mer "generiska" starten.se? Hoppas ni hittar något som känns bra för er!

7 april 2010 kl. 22:36  
Anonymous martinahn@bredband.net sa...

fantastiskstart.se :P

kanonstart.se

7 april 2010 kl. 22:44  
Blogger Carlena sa...

vad säger ni om dagenslax.se? På Åsa P:s (Påsas?) tema.

7 april 2010 kl. 23:50  
Anonymous Maria R sa...

Hej anonym,

det stämmer att det är dubbelbeskattning på företag då de ska ta ut sin utdelning. Dock stämmer det inte helt det du säger. Sociala avgifter betalar man då man betalar ut lön. Det Marlena och Carlos betalar ut räknas inte som lön och därför tillkommer inga sociala avgifter som du säger.
Låt mig ge ett exempel:
Under förutsättning att Carlenas företag är ett aktibolag sker följande:
Det är en dubbelbeskattning
1. Intäkter-kostnader= Inkomst av näringsverksamhet
2. Av denna inkomst måste man skatta 26,3% och inte 32 %.
3. Låt oss säga att dessa att de som ska få utbetalningen av Carlena är ägare- då måste man enligt dubbelbeskattningen skatta ytterligare 30 % för noterade bolag och 25% för onoterade bolag.
Låt oss säga att Carlena är ett aktiebolag med ett bolag som är onoterat (de finns inte på börsen). Det innebär att den sammanlagda beskattningen blir (100*26.3%)+(73,7*30%)= 48,4%. Kvar efter skatt=51,6%

MEN Carlena är å andra sidan inte ett AB eftersom det krävs en större investering för detta. Det innebär att skatterna ser olika ut. Det som är helt klart däremot är att vi inte är anställda och därmed inte betalar några som helst sociala avgifter.

Lönen till anställda ingår som en kostnad i ovanstående. Kortfattat med alla avgifter (delvis skatt och de avgifter du nämner) består av 100kr ca 33,5% efter skatt men till detta krävs en mer utförlig förklaring.

Själva beskattningen är ganska komplicerad i detta fall eftersom vi ine riktigt vet vad det är för typ av bolag och hur de i så fall hade tänkt dela ut sin vinst.

Mvh,

Maria

8 april 2010 kl. 00:50  
Anonymous Anonym sa...

Till Anonym: Om 100lax projektet bedrivs i aktiebolagsform och M&C vill ta ut de 100 laxarna i lön blir det 53 000 kr kontant i handen efter en schablonskatt på 30% och arb.giv.avg. på 31,42%.

Om 100lax projektet bedrivs som enskild verksamhet eller handelsbolag dras egenavifter + löneskatt i stället av vilket resulterar i ungefär lika mycket kontanter i handen.

Jag tror nog M&C redan har en färdig idé, dom skulle aldrig riskera att misslyckas. Vad skulle kontentan av projektet bli då?

Lycka till!

8 april 2010 kl. 01:06  
Anonymous Anonym sa...

Hej Marie

Eftersom projektet inte drivs i aktiebolag och de deltagande inte är delägare kan ersättning inte ges i form av utdelning, vilket hade kunnat ge en något lägre skatt. Det finns inget annat sätt att avlöna deltagarna än genom löneutbetalning och då betalas sociala avgifter och inkomstskatt som du själv konstaterar.

Det finns inga hokus pokus-möjligheter att ta ut ersättning med nämnvärt lägre skatt som är lagliga.

Lösningen är att om man ska betala ut 100 lax i ersättning efter skatt, då ska företaget generera ungefär det dubbla innan skatt. Alltså, ni behöver dra in 200 lax för att både skattmasen och deltagarna ska bli nöjda.

8 april 2010 kl. 15:52  
Anonymous Anonym sa...

Marie,
Det är helt fel som du skriver. Självklart måste sociala avgifter betalas på den lön som ska betalas ut. Det är ganska vanligt att man svamlar som du om möjligheter att betala ut ersättning när man inte vill acceptera verkligheten. Det finns inga sådan möjligheter. Om det vore så, varför skulle i så fall inte alla företag utnyttja detta och betala lägre skatt?

Det bästa rådet man kan ge är att inte försöka lura sig själv och att defintivt inte ägna tid och energi åt att diskutera skatteupplägg med folk som inte har kunskap. Många gör detta misstaget. Ni hittar ingen laglig lösning, utan ägna er åt kärnverksamheten istället. Mitt råd baseras på 20 års erfarenhet av företagande.

8 april 2010 kl. 16:05  
Anonymous Maria R sa...

Anonym- håller med dig. Och det blir ju precis så som du säger att de måste dra in ca 200 lax då. Men jag trodde företaget hade som målsättning att få en omsättning på 100 lax och inte en resultat efter skatt på 200?

Oavsett- heja på! :-)

8 april 2010 kl. 16:42  
Anonymous Maria sa...

Nja, jag förstår i och för sig vad du menar med att man inte kan hitta en laglig lösning. Men detta är vare sig svammel eller idioti. och det handlar heller inte om att jag inte kan "se verkligheten" som du påpekar. Men det finns alternativ som man skulle kunna utnyttja.

Jag har inte sagt att sociala avgifter inte ska betalas, självklart ska de betalas. Men detta under förutsättning att det är en lön man betalar ut.

Om utbetalningen hade ingått som en lön betalas sociala avgifter samt inkomstskatt. Men det finns faktiskt fullt lagliga sätt som innebär att man inte måste betala så mycket i skatt som man gör med ovanstående exempel. Jag är inte speciellt insatt i dessa exempel och det tror jag inte heller. Men något som faktiskt skulle kunna funka är att om exempelvis jag har en F-skattesedel, då kan ju jag helt enkelt fakturera Carlena och på det sättet få en utbetalning utan att Carlena behöver belastas med sociala avgifter. Detta är fullt lagligt och möjligt eftersom jag vet företagare som gör på detta sätt. Anledningen till att alla företag inte gör detta tror jag mycket beror på de arbetsmarknadsregleringar vi har idag. Detta är ju till för att skapa trygghet hos de anställda. Skulle anställda acceptera att fakturera hit och dit som företag så är ju saken löst. Men då innebär det att de själva måste betala in sociala avgifter.

Och i mitt första inlägg så menade jag också på att vi inte vet vad det är för typ av bolagsform kan vi inte heller sitta och säga vilket det bästa sättet är att betala ut. Det jag menade på var alltså INTE att man måste betala ut soc.avgifter eftersom det finns andra sätt som faktiskt är lagliga och som skulle fungera.

Och SJÄLVKLART måste sociala avgifter betalas ut då det är frågan om löneutbetalningar. Men min "poäng" handlar snarare om att det inte nödvändigtvis MÅSTE vara en löneutbetalning. Inget annat.

Jag håller med om att man ska ägna sig åt kärnverksamheten. Däremot så tycker jag man ska vara öppen för alternativ. Skattelagarna förändras hela tiden och man ska heller inte vara naiv som företagare och tro att revisorn sköter allt. Tänk så mycket skatt aktiebolag hade kunnat undvika exempelvis om de startade holdingbolag.
Då det gäller kommentarer som den du gav ovan tycker jag detta med diskuterande av skattefrågor gäller oss båda. Det märks att vare sig jag eller du själv har tillräckligt med kunskap, men man kan i vart fall föreslå olika alternativ och sedan är det ju upp till Carlena.

Och jag vill passa på att understryka att även om jag fick ganska spydiga kommentarer från dig så väljer jag att försöka bemöta det med mina tankar och funderingar istället.

9 april 2010 kl. 18:21  

Skicka en kommentar

Alla som vid den tredje månadens slut har kommenterat mer än hälften av dagarna, är med och delar på den första månadsvinsten som överstiger 100.000 kronor.

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida