onsdag 14 april 2010

Dag 15: Trenden vi ska skapaIdag var den gode Mateo på kontoret med oss. Carlos sjukling till son var tapper och tyst när vi hade möten. Trevligt. Imorn måste Carlos vara hemma med honom, så Marlena kommer att köra mötespeppet på egen hand. Först på morgonen med Affiliate-Jocke, som Marlena kallar honom, fast han heter Joakim Hedvalls, och sen halvelva med alla er som vill komma på mötet där vi vill knyta till oss er som vill engagera er lite mer och tjäna en hacka med oss på köpet. Det är imorgon torsdag kl 10.30-11.00 på Idungatan 4B, närmaste station Odenplan.
Eftersom vi idag var lite begränsade av det 2,5-åriga inslaget pratade vi mest igenom gårdagens chatt-bonanza och hade även möte med programmerar-Joakim. Softaste snubben som kommer programmera Dagens Lax . Som han själv uttryckte det vill han ”rida på vår våg och marknadsföra sig själv i samband med vår uppmärksamhet” i utbyte mot att han gör sajten. All good in the hood, sa vi, och tycker han är smart som en lax.

En bra summa av kardemumma med gårdagens chatt var att vi definierade att dagenslax.se ska bli platsen alla som behöver uppmuntran och pepp vänder sig till. Det ”pirrade till i Carlos lår”, som han själv sa i chatten när den här polletten trillade ner. Dagens Lax ska bli viral genom att vi gör det till sajten du automatiskt tipsar dina kompisar om om de är deppiga. På Dagens Lax ska det finnas saker som uppmuntrar dig, helt enkelt. Vad gör du själv när du behöver uppmuntran, tex? Det kan vara att man har galna videos, skratt helt enkelt, och annat som kan göra din dag. Du ska också på sajten kunna dels skicka saker till kompisar som behöver uppmuntran, men också beställa sjuka grejer som garanterat uppmuntrar. Marlena var inne på en ninja som hade kommit till hennes kontor någon gång, Carlos peppade loss på att skicka sångogram, folk som sjunger. Osv. Listan kan göras lång. Utmaningen här är att inte betingas med en negativ känsla (depp), utan att bli en reflex på tillståndet depp. Precis som kaffe är en reflex på tillståndet trötthet, eller Ipren en reflex på tillståndet huvudvärk. Alla älskar Ipren när de har huvudvärk, men de älskar inte sin huvudvärk. Ett bra exempel på detta var när McDonalds sommaren 2009 claimade barntjatet ”är vi framme snart”, med sin tv- radio- och webbreklam, gjord av DDB Stockholm. De fick alla föräldrar att tänka på McDonalds under varenda bilfärd den sommaren, när barnen tjatade på är vi framme snart. Ingen betingade McDonalds till något dåligt för det, snarare blev man påmind om att Donken kunde vara en räddare i nöden. Ett dåligt exempel är när Centern i valet 1991 skulle profilera sig som partiet som skulle rädda oljeskadade sälar. De gjorde det genom annonsaffischer med ett foto på just en oljeskadad säl. Vilket associerade deras varumärke med oljeskadade sälar. Vilket sannolikt var en av anledningarna till att deras valresultat gick från 11,3 procent av rösterna 1988 till 8,5 procent säl-valet 1991.
Att Dagens Lax kan vara dagens sjuka sak som peppar av ren sjukhet har lett oss in på spåret att göra en term av det hela. Du ska kunna ”laxa” någon, och du kan behöva bli ”laxad”. Du kanske till och med behöver en lax. Anledningen till att det är genialiskt att bli ett botemedel mot depp är att de flesta människor är deppiga väldigt ofta. Det som gör det ännu mer genialiskt är att det just nu är relativt tabu att vara deppig, du svara aldrig eller sällan att det är dåligt eller sådär när nån frågar hur du mår. Tänk om vi kan avdramatisera tillståndet depp genom att du kan svara ”jag skulle behöva bli laxad” eller ”jag behöver en lax”. Så konstigt att man skrattar efter att du säger det, och folk förstår samtidigt. Ofta är det befriande att få känna in sitt depp, och vara öppen med det. När du låter den negativa känslan finnas, försvinner den snabbt. Det är när du försöker trycka tillbaka den som den växer. Dagens lax blir ett sätt att låta känslan finnas, och se till att den snabbt försvinner.

För att göra verklighet av det här behöver vi en bra sajt, bra innehåll, bra ambassadörer – folk som sätter trender. Mer om trendskapande och vilka personer som behövs för det finns i Malcolm Gladwells (som jag tidigare nämnde skrev Blink) bok Den tändande gnistan, eller Tipping point på engelska. Vi ska summera den i något inlägg snart.

Spåna gärna här nere på vad sajten skulle kunna innehålla, som kan peppa folk som är deppiga.

Vad skulle peppa dig? Eller tänk snarare – vad gör du själv när du behöver pepp?Ni får även gärna tipsa oss om folk ni känner som har förmågan att vara trendsättande.

Det går som vanligt också bra att mejla carlena@100lax.se

See ya

Etiketter:

10 kommentarer:

Anonymous Momo sa...

Tja.

Något som oftast motiverar människor, är att ha tydliga mål, ännu viktigare i detta fall är att ha delmål. Att belöna sig själv när man uppnår/klarat något svårt är viktigare än man tror.
Peace gott folk/momo

14 april 2010 kl. 20:45  
Blogger Adriana Dobrin sa...

Tjoho! "Jag behöver en lax". Klockrent!

Uppiggande för mig är en schysst låt, musik, gärna nån 80-talshit. :) Man kan kanske skicka en låt som ringsignal till sin polare? Annars är jag mycket för seriestrippar av typen Nemi och Sinfest.

Jag tror att jag skulle gilla dagens utmaning också (som ni har varit inne på förut). Eller kanske veckans utmaning, jag kan tänka mig att en utmaning per dag hade varit lite mycket...

Lycka till imorgon!

14 april 2010 kl. 21:14  
Anonymous Anonym sa...

Hur tänker ni att intäktsmodellen ser ut?

14 april 2010 kl. 21:17  
Blogger Carlos Rojas sa...

Tack för tips Adriana och Momo!
Anonym: likt tidigare planerat, bannerutrymmen och försäljning till företag. Både av laxar-moduler till intranät och kanske annat av event karaktär. Alla företag vill uppmuntra sin personal. Fruktkorgar är så 00-tal, då kommer laxandet in. In med ninjor och körsångare på kontoren när personalen minst anar det!

14 april 2010 kl. 21:21  
Blogger westn sa...

En lärdom om dagen!

15 april 2010 kl. 00:52  
Anonymous Martin Wande sa...

Att få en lax kan nog pigga upp vem som helst. Säkert är det många som följer er blogg som är extra intresserade av det.

Därför kan det vara passande med tips om hur jag kan tjäna/spara en extra lax. Vore najs med någon form av kategorier man kan kryssa i. Nåt i stil med.
+ Har hemsida
+ Kan snickra
+ Reser mycket
+ Är kreativ
- Osv...

Med kriterierna kan er site lista upp sådan som kan vara av intresse.
- Hemsidan kan man kanske tjäna laxar på med afiliates eller försäljning.
- Snickrar du kan du få hjälp att komma på kul prylar attt sälja på din hemsida.
- Reser du mycket kan er site spara mig pengar med tips om billiga hotell.

Några av tipsen måste ju vara kopplade till något som genererar pengar t ex afiliates, webbtjänster, bokförsäljning, hotell mm. Meningen är ju att ni ska tjäna en lax eller två själva.

Det som är svårt är ju att generera tillräckligt med trafik till siten för att det ska bli lönsamt.

15 april 2010 kl. 09:15  
Anonymous Teresa sa...

Tips på bra musik, dagens eller veckan låt. Ungefär som ni gör här. Skulle jag gilla. Som nån annan skrev här ovanför också, vore kul med serier. Bra med inslag av humor men får inte heller bli för "tramsigt". Att det bara är roliga videoklipp och sånt. Viktigt också att kunna få tips på bra saker att göra när man är stressad och behöver varva ner och hitta balansen i tillvaron, ge något åt själen. Det kan vara en skratt definitivt, men det kan också vara meditation eller en bok. Tror att olika åldersgrupper kanske söker lite olika saker också....eller så är jag fördomsfull. Men jag tror att det kan ligga nåt i det och då är det viktigt att er sida har bredd, att det finns nåt för alla. Ska bli kul att se resultatet!

15 april 2010 kl. 09:44  
Blogger Åsa Plesner sa...

En bit av innehållet kan vara användargenererat så att ni snabbt får ganska mycket lax. Man kan köra Rättviseförmedlingens modell och samla in laxtips på olika teman.

T ex
- Laxar att chilla med
- Laxar att lyxa med
- Laxar att skratta med

och låta folk skicka tips, youtubeklipp, länkar som passar in. När man vill hitta laxtips beger man sig till er lilla deli!

15 april 2010 kl. 14:23  
Anonymous martinahn@bredband.net sa...

Jag har funderat lite och insett jag inte kan något om varken företagande eller hemsidor. Skulle gärna hjälpa till med något, men frågan är vad jag skulle kunna bidra med. Hur kan jag stå till tjänst?

Iof är jag färdigutbildad massage och friskvårdsterapeut snart. Så har iof lite idéer kring vad som kan finnas med. Har ni någon lista på vad ni hittils kommit fram till?

Hejs

15 april 2010 kl. 14:42  
Anonymous Åsa Swegen sa...

Hej!

Kan tipsa om en väldigt bra sajt med bra "peppande" artiklar om karriär och personlig utveckling bla. att länka till som jag tror många kan vara intresserade av att läsa. www.briankim.net

När ni listar er på google med sökord kan det få flera besökare till er sajt. (har även fler tips på min sida).

hälsn Åsa swegen@hotmail.com

15 april 2010 kl. 15:44  

Skicka en kommentar

Alla som vid den tredje månadens slut har kommenterat mer än hälften av dagarna, är med och delar på den första månadsvinsten som överstiger 100.000 kronor.

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida