torsdag 1 juli 2010

Dag 92: Sista dagen och resultatet av 100LAX experimentet

Hej allesammans!


Och så var 100LAX experimentet över. För denna gång i alla fall.


Det hade ju känts asskönt att sitta här och säga "VI KLARADE DET! Det var hur enkelt som helst". Men sanningen är att det har varit en riktig utmaning. En oerhörd rolig och väldigt lärorik sådan.

Vi gick i mål på 35.000 kronor i försäljning tredje månaden. Vi har jagat svar från ytterligare två "extremt högpotentiella" kunder som vi inte fått tag i för beslut. Men även om vi skulle få in dessa sista 45.000 kronor, skulle vi vara uppe i 80.000 kronor och därmed inte ha klarat målet på 100.000 i vinst. Plus att det skulle vara en dag försent.


Är då 100LAX ett misslyckande? Har vi skämt ut oss offentligt? Vissa kommer såklart tycka det och säga "vad var det jag sa". Och det får vi ta. Det är priset man får betala för att gå ut offentligt när man gör en sådan här sak.


Själva känner vi att 100LAX är en framgång. Det kanske låter konstigt med tanke på att vi faktiskt inte nådde målet på 100LAX i vinst som vi var så säkra på. Men vårt syfte med 100LAX experimentet var aldrig att visa hur man ska tjäna snabba cash. Det var snarare ett sätt att visa en annan typ av entreprenörskap och väcka frågan om relativ inkomst. Vi ville visa att du inte måste jobba ihjäl dig för att vara entreprenör. För vem är rikast egentligen, den som jobbar 60h i veckan för 100.000 kronor eller 10h i veckan för 50.000 kronor? Eller 35.000 kronor.

Det är intressant att spekulera i om vi hade nått 100lax målet om vi lagt ner dubbelt så mycket tid, eller trippelt eller fem gånger så mycket? Själva tror vi för mycket på Pareto principen, som säger att 20% av det vi gör står för 80% av resultaten, för att känna att mer nedlagd tid hade tagit oss i mål inom given tidsram.

Vi är nöjda med det vi åstadkommit med 100LAX experimentet. Det är bra att ha högt uppsatta mål! Hade vi inte haft det hade vi aldrig kommit såhär långt. Vi är fortfarande övertygade att det går att jobba på det här sättet och få 100LAX i vinst tredje månaden. Andra har ju gjort det förr! Det sägs att Edison gjorde 10.000 försök innan han uppfann glödlampan och sedan sa han "If I find 10,000 ways something won't work, I haven't failed. I am not discouraged, because every wrong attempt discarded is another step forward." Vi lyckades bara inte på vårt första försök.


Så vad händer nu? Först ska vi crasha några dagar. Sedan ska vi reflektera och diskutera lärdomar, sammanfatta dem och dela dem med er. Till hösten ska vi förvalta allt vi har byggt upp. Vi har ett 90-tal kunder som bett oss återkomma till hösten för en närmare diskussion. Då kommer vi kirra 100LAX i vinst och dela ut det till de ca 8 st som kvalificerat sig som femtioprocentare. Vi kommer fortsätta driva och utveckla DagensLax.se med vår nya delägare och 100LAX-läsare Sara och även satsa på intranätsmodulerna samt initiativet "Sveriges Gladaste Företag" för att sprida uppmuntran och glädje bland privatpersoner och företag.


100LAX bloggen kommer fortsätta vara en entreprenörsblogg. Carlena kommer fortsätta delge reflektioner och tips för egen företagare. Vi vill också starta ett nytt 100LAX-experiment! Fast denna gång ha en mer rådgivande roll. Så om du är sugen på att starta ett företag på tre månader med 100LAX i månadsvinst genom att jobba 10h i veckan och få hjälp av oss, maila carlena@100lax.se redan nu! I slutet av augusti vill vi dra igång så tredje månaden är november och innan julledigheterna när företag inte kan fatta beslut.


Nu ska vi smälta denna erfarenhet och återkommer med fler reflektioner i dagarna!


Tack alla ni som varit inblandade. Ni har varit otroligt värdefulla!


På återseende!

Lax lax!
Carlena

9 kommentarer:

Anonymous martinahn@bredband.net sa...

:) Testar man inte så får man ju aldrig veta, Jag är övertygad om att ni fixat det om ni hade sagt 100lax på 100dagar. Helt klart!
Ser fram emot nästa projekt!

Bra jobbat!!!
Tjingeling! o stor KRAM till er.

Martina

1 juli 2010 kl. 20:01  
Anonymous Jocke sa...

Jag har följt projektet med stor spänning ända sedan jag så en notis om det i Metro.
Entreprenörskap ligger mig varm om hjärtat och självklart har jag läst Tim Ferris bok.

Ni har gjort ett gott jobb med er "muse" och jag är övertygad om att ni kan utveckla detta till hösten. Eller skapa en ny produkt "föreläsningar om entreprenörskap och idéskapande".

Trevligt!

2 juli 2010 kl. 10:20  
Anonymous Anonym sa...

Grattis trots allt! Det är modigt at vara öppen och göra saker baklänges. Även om jag fortfarande inte riktigt har klart om försäljningen ni gjort är månadsprenumerationer eller engångsavgifter? Viss skillnad där :D
Ni måste i framtiden våga lyssna och ta in åsikter och människor som inte tycker som ni själva och vara mer objektiva för konkreta råd, då går det säkert bättre.

2 juli 2010 kl. 11:13  
Blogger Ola Nilsson sa...

Ja, det var spännande att följa experimentet. Jag tror att det måste ligga någon fnurra i affärsmodellandet eller sälj-paketeringen för att säljet ändå inte tog mer fart... men upparbetandet är ju en stor del, och vill man göra saker annorlunda så blir det kanske längre införsäljning. Jag ska fundera på ert erbjudande och har en grej som jag kanske kommer ta med mig till er, ska bolla det en sväng på egen kammare innan jag swooschar iväg nåt till er :) Ha det bra och lycka till - i höst vill alla arbetsgivare profilera sig som Sveriges Gladaste Företag - det är bra employer branding och man vill haffa alla de nya talangerna från högskolorna etc. Testa de stora HR-bolagen som Academic Work, Manpower mfl, de kanske kan nappa på laxar!
Ciao!
/ola

2 juli 2010 kl. 12:05  
Anonymous Ebba sa...

Trots allt väldigt imponerande. Speciellt med tanke på att den modell ni använt/utvecklat tillåter er att hålla på med annat på sidan om. Potentiellt skulle en engagerad entreprenör ha flera liknande bollar i luften samtdigt och isf, givet att projekten går lika bra som 100lax, kunna få en vettig inkomst på bara 3 månader. För att inte tala om hur det skulle kunna utvecklas i längden.

Inspireande!

5 juli 2010 kl. 14:10  
Blogger Åsa Plesner sa...

Puss på er, grattis och bra jobbat. Jag hängde mest med i början, det dök upp annat, men jag tycker att ni har varit modiga, roliga och sköna.

Crasha med gott samvete. Glad sommar.

7 juli 2010 kl. 11:22  
Anonymous Anonym sa...

Jag förstår inte hur ni kan slå er för bröstet och säga att ni har lyckats med någonting ?

Det ni har lyckats med är att bevisa att det inte funkade trots all publicitet ni fick, vanliga entreprenörer få inte den chansen så det är ett bevis för att det inte funkar och att ni misslyckades.

8 juli 2010 kl. 13:50  
Anonymous Egenföretagare med 20 anställda sa...

Otroligt naivt att tro att egenföretagande är en barnlek och att det är enkelt att göra vinst på en konkurrensutsatt marknad. Ni borde utbilda er, växa upp eller fortsätta köra huvudet i väggen till föstår hur vekligheten fungerar.

23 juli 2010 kl. 11:15  
Anonymous Anonym sa...

Töntig idé om ni frågar mig. Att tro att företagande är a piece of cake är bara så...knäppt.

1 februari 2012 kl. 18:39  

Skicka en kommentar

Alla som vid den tredje månadens slut har kommenterat mer än hälften av dagarna, är med och delar på den första månadsvinsten som överstiger 100.000 kronor.

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida